Efectele consumului de alcool asupra adolescentilor: "Parintii trebuie sa fie atenti la nevoile copiilor"
Cand alcoolul devine obisnuinta de la varste foarte fragede, riscul de abuz si de dependenta creste. Care sunt solutiile Sunt 3 elemente de baza care pot ajuta la scaderea comportamentului de risc, in cazul dependentei de alcool: -accesul la alcool: adica limitarea vanzarii catre minori -programele in scoala: educatie despre un stil de viata sanatos, incurajarea copilul sa faca sport, sa aiba activitati, sa fie preocupat mereu -interventia in familie: acolo unde exista vulnerabilitati si este necesara asistenta sociala. In cazul adolescentilor, cel mai mare pericol este legat de comportamentele de risc: tanarul dependent de alcool va dezvolta un comportament agresiv, care ii pune viata in pericol, il predispune la accidente, la lipsa de discernamant, la violente.
Cand alcoolul devine obisnuinta de la varste foarte fragede, riscul de abuz si de dependenta creste. Tocmai de aceea, este necesar sa se discute despre pericolul implicat de consumul de alcool in randul tinerilor si sa existe cat mai multe initiative publice de constientizare a acestui fenomen aflat, din pacate, in crestere la nivel european.
Este si cazul campaniei de informare publica "Suntem Multi", lansata recent de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Asociatia Spirits Romania si Federatia Romana de Fotbal (FRF), menita sa atraga atentia asupra impactului pe care il are consumul de alcool asupra sanatatii copiilor, in contextul in care aproape jumatate din adolescentii romani au consumat alcool cel putin o data. s-a lansat si un ghid adresat parintilor, in dorinta de a se creste gradul de informare asupra efectelor negative ale consumului de alcool in randul minorilor.
In studioul Adevarul Live s-a aflat psihologul Ionut Ghiugan, care a vorbit despre efectele pe care consumul de alcool le are asupra psihicului adolescentilor, asupra procesului de invatare si de dezvoltare a creierului. De asemenea, au intrat in direct prin telefon doctorul Victor Olsavszky, Seful Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania, si Alina Ciupercovici, psihoterapeut, managerul clinicii si centrului rezidential Aliat din Suceava, care au explicat in ce fel sunt afectati tinerii de consumul excesiv de alcool.
Pentru mai multe informatii despre cauzele si efectele consumului de alcool in randul minorilor, parintii pot accesa pagina web suntem-multi.ro sau pagina facebook.com/ConsumaResponsabil.SuntemMulti. Adolescentii se caracterizeaza prin lipsa mecanismelor de control, sunt mult mai vulnerabili, nu au experienta de viata. Primul factor care ii predispune la consumul de alcool este factorul de mediu - copilul repeta un model negativ, vazut in familie, la tata sau la mama. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro