Efecte geopolitice ale pretului scazut la petrol

Autorii arata ca, de la jumatatea lunii iunie, cand pretul titeiului Brent a scazut cu 25% (de la un maximum de 115 la 87 de dolari pe baril), factorii structurali care au dus la ieftinire au produs printre producatori ingrijorarea ca pretul ar putea ramane la acest nivel pana la finalul anului 2015. Pentru tarile mari consumatoare de energie pretul de peste 100 de dolari pe baril a fost o povara de care acum au scapat.

acum 97 luni (5 Nov 2014)

Stratfor publica un material in trei parti, dedicat analizei motivelor si consecintelor scaderii pretului petrolului, in care trece in revista schimbarile structurale din piata energetica si incearca sa identifice care tari vor pierde si care vor castiga din aceasta ieftinire.

Autorii arata ca, de la jumatatea lunii iunie, cand pretul titeiului Brent a scazut cu 25% (de la un maximum de 115 la 87 de dolari pe baril), factorii structurali care au dus la ieftinire au produs printre producatori ingrijorarea ca pretul ar putea ramane la acest nivel pana la finalul anului 2015. Stratfor considera ca oferta va ramane mare cat timp productia de energie din America de Nord se va afla in crestere, iar tarile OPEC ezita sau nu pot sa-si reduca semnificativ productia. Scaderea economica din China si stagnarea din UE limiteaza, de asemenea, cresterea cererii de petrol, ceea ce face foarte dificila revenirea la pretul anterior. Pentru tarile mari consumatoare de energie pretul de peste 100 de dolari pe baril a fost o povara de care acum au scapat. Statele Unite si-au majorat productia de la 8,5 milioane de barili pe zi (bpd - barrels per day) in iulie pana la 9 milioane bpd. Arabia Saudita, Nigeria si Irak si-au majorat, la randu-le, productia, si majoritatea tarilor OPEC se afla la cel mai inalt nivel al extractiei din ultimii doi ani, iar Agentia Internationala pentru Energie a estimat o crestere a cererii de doar 700.000 bpd pentru 2014, jumatate din cresterea productiei.

Si pentru 2015 este asteptata o crestere a productiei in America de Nord, iar in Statele Unite se estimeaza un avans al extractiei de 750.000 bpd, nivel ce s-ar putea sa fie subestimat. Libia, Algeria, Irak, Nigeria si Venezuela au nevoie de functionarea la maximum a extractiei si de preturi mari pentru a-si putea finanta bugetele si cheltuielile sociale. Arabia Saudita, tara care isi reducea productia pentru a determina o crestere de pret, se pare ca acum isi doreste mai mult sa castige co... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro