Educatoarea care vinde lavanda pentru a-si intretine familia. Povestea celor 1,2 hectare pe care a cultivat "aur mov"

Educatoarea care vinde lavanda pentru a-si intretine familia. Povestea celor 1,2 hectare pe care a cultivat

De ce sa stau sa ma plang, daca pot sa fac si altceva in afara de serviciul de zi cu zi? Levantica este o planta cu flori albastre, originara din Africa de Nord, Asia, insulele Canare si tinuturile mediteraneene, ce se culege incepand cu luna iunie, pana la sfarsitul lunii august, si se poate gasi cu usurinta si in farmacii sau in magazinele plafar, sub forma de pliculete pentru ceai sau in stare naturala, uscata, in cutii. Va recomandam si: O afacere de familie geniala, pusa pe picioare de o tanara din Ialomita: face bani din castravetele amar, "ciudatenia" pe care se bat firmele de medicamente FOTO Au gasit reteta succesului.

acum 50 luni (3 Oct 2016)

"Mie nu mi-e rusine de munca. Eu am vandut levantica si la piata, fara sa tin cont de parerea unora care ne-au intors spatele atunci cand ne-au vazut. Am copii, eu si sotul suntem bugetari, ma gandesc de pe acum ca trebuie le asigur un viitor. De ce sa stau sa ma plang, daca pot sa fac si altceva in afara de serviciul de zi cu zi?

800 de lei, investiti in samanta

Elena Simion a avut curajul sa intre in afacere, fara sa stie prea multe despre levantica: ce soi trebuie sa cultive, cum trebuie ingrijita cultura, cum trebuie sa procedeze cand planta ajunge la maturitate. "Pot sa spun ca am invatat din mers: am citit, m-am documentat, am cerut sfaturi in stanga si-n dreapta si am zis ca e momentul sa incercam. Cu o jumatate de kilogram de samanta pe care am platit 800 de lei a iesit un lan minunat.

Vanzare pe Facebook

Munca insa a fost pe masura: din primavara de cand a fost cultivata planta, familia Simion a mers si a sapat-o de 8 ori pentru a crea toate conditiile necesare dezvoltarii armonioase a lavandei. Dupa primul cules, au pus plantele la uscat in magazie, le-au cernut apoi pentru a elimina praful si alte impuritati si le-au adus la Calarasi pentru a le comercializa.

Au cultivat cel mai bun soi de levantica

"As vrea sa ne extindem in viitor, dar e nevoie de bani. Pana acum am investit aproximativ 10.000 de lei, punand la socoteala drumurile pana la tara, plata zilierilor care ne-au ajutat la sapat si la cules, dar si procurarea materialelor pentru ambalare.

Soiul cultivat de familia Simion, "Lavanda Angustifolia Codreanca", este o varietate de lavanda care provine din soiurile Hidcotte englezesti adaptate la clima si solurile din Romania de catre INCDA Fundulea. Pentru cultura de lavanda, cele mai bune soluri sunt cele moderat fertile, reavene si bine drenate.

"Un lucru esential de care a trebuie ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro