Educatie fizica si sport in Romania interbelica. Cum s-a dezvoltat oina

Educatie fizica si sport in Romania interbelica. Cum s-a dezvoltat oina

Dupa aceea, daca mingea este prinsa de echipa din teren, jucatorul trebuie sa alerge (cu sau fara alt coechipier) pe culoarul de ducere iar apoi pe culoarul de intoarcere incercand sa nu fie lovit de catre echipa la prindere. Metoda de lucru, inaugurata in 1925, a fost dezvoltata spre sfarsitul anilor 1930 in incercarea de a intoarce simpatiile studentilor dinspre miscarile de extrema dreapta catre caile de modernizare si transformare sociala preconizate de stat. Zeci de mii de romani au abandonat definitiv tara natala in ultimii 20 de ani Povestea nestiuta a "Leului de Aur", cladirea veche de 600 de ani din Sebes, care l-a gazduit si pe Mihai Viteazul Cum a fost promovata tara noastra la un targ din Chicago din 1893: costumul traditional si masina de cusut Singer Celebrul fizician care a inventat primul laser din Romania.

acum 76 luni (7 Jun 2016)

In primii ani ai secolului al XX-lea s-au extins sporturi precum boxul, ciclismul si mai tarziu jocurile de echipa. Primul meci oficial de fotbal din Romania s-a jucat la Arad in data de 15 august 1899, intre doua echipe locale pe un teren aflat in spatele Uzinei de Vagoane. Meciul, care s-a desfasurat in perioada cand Transilvania se afla inca sub dominatia Imperiului Austro-Ungar, a fost primul meci de fotbal cu public si arbitrii disputat pe un teren regulamentar pe durata a doua reprize de cate 45 de minute. Prima institutie de invatamant superior in acest domeniu, Institutul National de Educatie Fizica, si-a deschis portile in 1923.

Echipa de fotbal in perioada interbelica Tot in aceasta perioada s-a dezvoltat foarte mult si oina, socotit un joc sportiv national pentru romani. Documentele din arhive arata o vechime a acestui joc de cel putin sase secole, asa cum mentioneaza cronici si hrisoave care ii arata popularitatea de care se bucura printre copii si tineri, printre osteni si voievozi. Jocul de oina aminteste de o veche indeletnicire a daco-romanilor, pastoritul. Cel care aduce transformari radicale in jocul de oina, dandu-i caracter de joc sportiv, este Spiru Haret, considerat a fi parintele oinei. "Oina poate aduce o viata noua in scoala romana, fiind un admirabil mijloc de educatie fizica, adevaratul tip de joc sportiv romanesc", spunea Spiru Haret. Regulile practicarii oinei Oina este un joc sportiv practicat in aer liber, pe un teren dreptunghiular, preferabil acoperit cu iarba, intre doua echipe de cate 11 jucatori. Jocul incepe cand cineva din echipa la bataie arunca mingea in aer in timp ce un alt jucator din aceeasi echipa trebuie sa o loveasca cu o baston din lemn si sa o trimita cat poate el de departe. Dupa aceea, daca mingea este prinsa de echipa din teren, jucatorul trebuie sa alerge (cu sau fara alt coechipier) pe culoarul de ducere iar apoi pe culoarul de intoarcere incercand sa nu fie lovit de catre echipa la prindere. Daca jucatoru... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro