Educatia nonformala. Cum se invata prin joaca

Educatia nonformala. Cum se invata prin joaca

Expertul in educatie nonformala, Stefan Palarie, de la Scoala de Valori, a explicat ca invatarea non-formala se face prin joaca, intr-o atmosfera prietenoasa si plina de energie. In ceea ce priveste sistemul de stat din Romania, exista incercari, cel putin la nivel de programa, de a combina cele doua tipuri de educatie, prin introducerea de materii precum "Joc si miscare". Ei nu invata doar pentru diplome, note sau de dragul de a avea o ocupatie, ci pentru ca se simt motivati de pasiunea lor si vor sa-si gaseasca propriul drum in viata.

acum 64 luni (22 Jan 2015)

Tot mai multe metode de educatie nonformala incep sa apara si in sistemul educational romanesc. Importante din Occident, acestea au fost gandite in incercarea de a-i ajuta pe copii sa invete mai repede si mai bine, lucruri mai utile decat se poate invata prin metoda traditionala de predare. Expertul in educatie nonformala, Stefan Palarie, de la Scoala de Valori, a explicat ca invatarea non-formala se face prin joaca, intr-o atmosfera prietenoasa si plina de energie. Testarea nu ii streseaza pentru ca este de asa natura incat sa nu creeze stres. Educatia nonformala este cea mai durabila pentru ca se face doar in conformitate cu dorintele copilului, la initiativa lui si dezvolta imaginatia, creativitatea, spontaneitatea dar si aptitudinile academice", a spus psihopedagogul.

Psihologul Diana Ioanes vine in completare spunand ca educatia formala trebuie imbinata cu cea nonformala pentru a le asigura copiilor un aport echilibrat de informatie. "Educatia nonformala merge la anumite discipline, dar nu este bine sa fie predominanta, ci combinata cu metoda formala", este de parere psihologul scolar. Ioanes spune ca educatia nonformala este foarte buna, in special pentru copiii de varste mai mici, dar profesorii nu trebuie sa uite de ea nici la clasele mai mari.

In ceea ce priveste sistemul de stat din Romania, exista incercari, cel putin la nivel de programa, de a combina cele doua tipuri de educatie, prin introducerea de materii precum "Joc si miscare".

Ken Robinson: De ce educatia formala ucide creativitatea

Celebrul expert in educatie, Ken Robinson, a prezentat la Ted Talks teoria sa conform careia educatia formala nu avantajeaza creativitatea la tineri. Nimeni nu are nicio idee cum va arata lumea peste cinci ani, daramite peste zeci de ani de acum incolo. Eu cred ca toti copiii sunt foarte talentati si ca noi, prin sistemul de educatie formala, ajungem sa le distrugem tale... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro