Educatia de acasa versus educatia de la scoala. De ce opteaza parintii pentru "homeschooling"
O dezbatere nationala pe tema homeschooling-ului (educatia la domiciliu - n.r.) va fi organizata in curand de catre Agentia de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), din cadrul Ministerului Educatiei. Tema a fost aleasa de peste 1.000 de persoane care au participat la un sondaj organizat de membrii Agentiei pentru alegerea a 10 subiecte de dezbatere despre sistemul de educatie care sunt de cel mare interes la ora actuala. Copil de nota 10 retras de la scoala din cauza sistemului Gabriel, un alt parinte care are doi copii pe care ii educa acasa, spune ca a ales "unschooling-ul" nu "homeschooling-ul", care inseamna de fapt urmarea programei scolare de stat, dar prin educatie la domiciliu. In momentul in care ii dai incredere unui copil, el nu isi va bate joc de ea, Gabriel, parinte Fata Adrianei, Miruna, in varsta de 13 ani, ar trebui sa treaca acum la liceu, insa ea prefera sistemul de homeschooling pe care il face de aproape patru ani. "Nu ne permitem sa fim atat de selectivi" Scolirea in afara sistemului nu este o optiune fezabila din punct de vedere al dezvoltarii abilitatilor de socializare, este de parere psihopedagogul Aura Stanculescu. In tarile care au adoptat acest sistem de predare, cei care practica predarea la domiciliu trebuie sa respecte planul national de invatamant, iar elevul este obligat ca, la intervale regulate, sa dea o serie de testari si examen pentru a i se evalua cunostintele acumulate intr-o anumita perioada de timp.
O dezbatere nationala pe tema homeschooling-ului (educatia la domiciliu - n.r.) va fi organizata in curand de catre Agentia de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), din cadrul Ministerului Educatiei.
Tema a fost aleasa de peste 1.000 de persoane care au participat la un sondaj organizat de membrii Agentiei pentru alegerea a 10 subiecte de dezbatere despre sistemul de educatie care sunt de cel mare interes la ora actuala. Astfel, tema "Despre alternativele educationale: Cat de oportuna este introducerea optiunii de educatie la domiciliu (homeschooling)?" Asta pentru ca, pe de o parte, nu este reglementata de niciun fel in Legea Educatiei, iar pe de alta parte, in Constitutia Romaniei scrie ca "Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine".
Directorul ARACIP, expertul in Educatie Serban Iosifescu, a explicat pentru "Adevarul" ca fenomenul de homeschooling este practic in afara legii in Romania pentru simplul motiv ca nu este clar legiferat. "Frecventarea scolii e obligatorie potrivit Legii Educatiei si, teoretic, daca nu iti duci copilul la scoala, esti pasibil de amenda. In tarile unde se practica aceasta forma de educatie, ea este strict reglementata, inspectoratele scolare urmaresc situtia si ca sa se poata face asta si la noi, educatia la domiciliu ar trebui inclusa in lege. Daca se accepta, atunci trebuie construit un sistem de evaluare a cunostintelor copilului pentru a se asigura ca a atins nivelul de competente echivalent varstei. Aici nu este vorba de implicarea statului in viata de familie, ci de asigurarea dreptului la educatie al copilului", a explicat Iosifescu.
Adriana a ales educatia la domiciliu
Si chiar daca nu este reglementata prin lege aceasta alternativa la educatie, mai multe sute de familii de romani au ales totusi sa-si educe copiii aca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro