EDITORIAL. Cazul Ponta si sindromul Hubris

Dl Ponta scrie ca a intarziat cateva zile cu acest mesaj pentru ca a vrut sa vada din presa italiana cum se pozitioneaza oamenii politici fata de aceasta tragedie: "M-am bucurat (pentru Italia) sa vad ca niciunul nu a incercat sa foloseasca moartea oamenilor pentru un interes politic / niciunul nu a iesit a doua zi sa spuna «Coruptia ucide» (desi ceva coruptie au si ei in tara lor minunata) / nimeni nu a sarit imediat sa ceara schimbarea Guvernului!".

acum 77 luni (29 Aug 2016)

Ca un vechi critic al stangii, trebuie sa fac o marturisire.

Nu banuiam, prin 2008-2009, ca junele devenit ministru va ajunge, in nici un an, sa conduca partidul social-democrat. Si nici ca, doi ani mai tarziu, avea sa devina prim-ministru si candidat la presedintie. Nu stiam, ce-i drept, nimic despre biografia lui de ofiter acoperit sau despre doctoratul plagiat. Nu stiam nici ca, odata ajuns in fruntea Guvernului, avea sa duca Romania pe marginea loviturii de stat. Chiar si in acele momente, in 2012, am trait cu senzatia ca dl Ponta nu e decat un alt Catavencu. Se intampla pe vremea cand dl Ponta si-a descoperit, brusc, talentul de scriitor pe retele de socializare. Unele dintre ele nu sunt insa simple minciuni, care pot fi demontate usor, pe baza de logica elementara.

Sa luam ca exemplu cea mai recenta postare de pe Facebook, postare in care fostul premier prezinta condoleante victimelor cutremurului din Italia. Dl Ponta scrie ca a intarziat cateva zile cu acest mesaj pentru ca a vrut sa vada din presa italiana cum se pozitioneaza oamenii politici fata de aceasta tragedie: "M-am bucurat (pentru Italia) sa vad ca niciunul nu a incercat sa foloseasca moartea oamenilor pentru un interes politic / niciunul nu a iesit a doua zi sa spuna «Coruptia ucide» (desi ceva coruptie au si ei in tara lor minunata) / nimeni nu a sarit imediat sa ceara schimbarea Guvernului!".

Nu trebuie sa fii doctor ca sa intelegi ca autorul unor asemenea randuri, care compara dezastrul natural ce i-a lovit pe verii nostri de ginta latina cu accidentul provocat de mana omului in cazul cunoscut sub numele de "Colectiv", e bolnav. Insa boala de care sufera nu e cea pe care anticii o numeau "Hubris". Medicii sustin ca individul ajuns la putere sufera anumite tulburari de comportament, dar, odata pierduta puterea, el revine la normal.

In concluzie, propun ca scrierile sale sa fie studiate atent de specialisti. Nu de alta, dar ar putea fi vorba de o premiera medi... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro