Editie de colectie Romania libera: Mineriadele care au tinut Romania pe loc

Mineriadele din ianuarie-februarie 1990 au anticipat «»Duminica orbului", ziua primelor alegeri libere castigate de Ion Iliescu cu un devastator procent de 85,07%, au anticipat exodul a mii de romani care au plecat in Occident dezamagiti de noua evolutie a tarii, au anticipat degringolada morala din care nu am reusit sa iesim nici pana astazi.

acum 76 luni (17 Feb 2016)

"Desi primele doua mineriade ale Romaniei post-comuniste au durat fiecare doar cate o zi, motiv pentru care opinia publica le-a dat uitarii, acestea ocupa, de fapt, un rol special in istoria noastra recenta. Mineriadele din ianuarie-februarie 1990 au anticipat «»Duminica orbului", ziua primelor alegeri libere castigate de Ion Iliescu cu un devastator procent de 85,07%, au anticipat exodul a mii de romani care au plecat in Occident dezamagiti de noua evolutie a tarii, au anticipat degringolada morala din care nu am reusit sa iesim nici pana astazi. Primele doua mineriade post-comuniste, desi au durat fiecare numai o zi, au adus pagube economice si de imagine care nu au fost calculate niciodata", acesta este argumentul pentru care Romania libera a ales ziua de 18 februarie pentru o noua editie de colectie.

Suplimentul special "Mineriadele care au oprit Romania in loc" contine un interviu cu generalul Dan Voinea, procurorul militar care s-a ocupat inca din anii 1990 de dosarele revolutiei si ale mineriadelor.

De asemenea, editia de colectie contine o relatare la persoana I a uneia dintre participantele la evenimente, jurnalista Ondine Ghergut, care povesteste cum s-au vazut descinderile mineresti dinspre cei care au fost vizati de violente.

In plus, suplimentul "Mineriadele care au oprit Romania in loc" reediteaza numarul din 20 februarie 1990 al Romaniei libere, patru pagini de istorie la cald, care vor starni curiozitatea celor care vor sa descopere sau sa redescopere evenimentele relatate de la fata locului.

Editia de colectie "Mineriadele care au tinut Romania pe loc" va aparea la chioscuri joi, 18 februarie, impreuna cu Romania libera. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro