Edificiul Roman cu Mozaic, IN PERICOL de distrugere

Directorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Gabriel Custurea, spune ca in ultimii 25 de ani s-au facut prea putine lucruri pentru Edificiul Roman cu Mozaic si ca este nevoie atat de reabilitarea cladirii, cat si de restaurarea monumentului propriu-zis, in conditiile in care incep sa cada zidurile de sustinere. Toti cei pomeniti este de presupus ca au fost informati de catre functionarii direct responsabili ai CJ Constanta, care au receptionat seria de informari semnate de directorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Gabriel Custurea.

acum 91 luni (26 Feb 2015)

De aproape 10 ani, "Romania libera" atrage atentia regulat ca unul dintre monumentele istorice unice in Europa risca sa dispara.

Iata ce scria cotidianul nostru in iunie 2008: "Considerat de experti o minune a civilizatiei antice, Edificiul Roman cu Mozaic din Constanta are nevoie urgent de o noua structura de protectie. Actuala incinta, veche de peste 40 de ani, este degradata si nu mai asigura nici unul dintre parametrii de temperatura si umiditate necesari pentru conservarea descoperirilor".

In vara anului trecut, scriam ca accesul publicului a fost inchis, pentru prima data in ultimii 50 de ani, deoarece cladirea prezenta riscuri majore. Directorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Gabriel Custurea, spune ca in ultimii 25 de ani s-au facut prea putine lucruri pentru Edificiul Roman cu Mozaic si ca este nevoie atat de reabilitarea cladirii, cat si de restaurarea monumentului propriu-zis, in conditiile in care incep sa cada zidurile de sustinere.

"Intre timp, au trecut 50 de ani si cad zidurile de sustinere. Au fost infiltratii, care au fost oprite prin saparea unui canal de drenaj dupa 1990, acum nemaifiind infiltrari in peretii mozaicului, insa cam atat. De aceea cadrele din fier sunt intr-un hal fara de hal", a explicat Gabriel Custurea. Acesta nu stia insa nici macar cat ar costa reabilitarea cladirii, deoarece pentru acest lucru este nevoie de un alt studiu, pentru care nu exista bani. La sfarsitul lunii trecute, reprezentantii muzeului au trimis o informare oficiala in care precizau, din nou, starea de degradare a cladirii si pericolul iminent de prabusire.

"Starea in care a ajuns Edificiul Roman cu Mozaic n-ar trebui sa fie o surpriza pentru presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, si nici pentru consilierii judeteni constanteni. Toti cei pomeniti este de presupus ca au fost informati de catre functionarii direct responsabili ai CJ Constanta, care au receptionat seria de in... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro