Economistul roman de geniu, cu sanse la Nobel: "Nu mi se pare OK sa muncesti o viata ca sa-ti trimiti copilul la scoala"

Economistul roman de geniu, cu sanse la Nobel:

Acolo sunt si niste probleme de economie politica, pentru ca Tratatul de la Maastricht (care prevede ca tarile UE sa aiba deficit bugetar care sa nu depaseasca 3% si gradul de indatorare sa nu depaseasca 60% din PIB - n. Noua ne convenea ca lumea sa creada ca ei pot rambursa pentru ca UE va interveni si va salva tara de la faliment, iar pe de alta parte celorlalti le convenea sa aiba randamente mai mari la investitia lor pentru ca erau randamente mai mari, crezand ca asta e aproape la fel ca o obligatiune germana. Pe termen scurt, solutia pentru iesirea din criza este sa consumam mai mult, dar trebuie sa intelegem ca solutia pe termen mediu si lung nu e sa consumam mai mult si mai mult si mereu mai mult, ci sa consumam astfel incat sa ajungem la potentialul nostru de dezvoltare, iar cand vorbim despre acesta trebuie sa luam in calcul faptul ca avem resurse limitate; Pe termen mediu si lung, trebuie sa ne concentram pe investitii in inovatie, pe crearea de noi produse, nu in sensul de a crea o noua masina, ci de a concepe un mod mai eficient de a cumpara, de exemplu.

acum 97 luni (2 Sep 2015)

A predat la Oxford, acum preda la Sorbona si e considerat de economistii din generatia lui cel mai bun macroeconomist din lume", spunea despre Florin Bilbiie, in 2010, Moisa Altar, seful catedrei de "Moneda" la Academia de Studii Economice Bucuresti, profesorul care a format majoritatea economistilor sefi ai bancilor comerciale din Romania.

Florin Bilbiie, cel mai bun macroeconomist din lume cu sanse la Nobel conform lui Moisa Altar, profesorul care a format majoritatea economistilor sefi ai bancilor comerciale din Romania, vorbeste pentru "Adevarul" despre criza economica, despre scenariul iesirii Greciei din zona euro si despre eficienta economica a SUA. Interviul integral, mai jos:

Multi economisti importanti au sustinut ca nu masurile de austeritate sunt solutia la criza din Grecia, ce parere aveti dumneavoastra? E clar ca atunci cand impui austeritate unei tari care e deja in criza va intra si mai mult in criza. Pe de alta parte, cand tara e in criza din cauza faptului ca nu a fost destul de austera, ba chiar dimpotriva, ce poti face? E ca un copil, trebuie la un moment dat pedepsit, chiar daca stii ca... E o analogie exagerata, Grecia nu e copilul nimanui, dar poate cumva politicienii responsabili de ea s-au comportat un pic infantil. Acolo sunt si niste probleme de economie politica, pentru ca Tratatul de la Maastricht (care prevede ca tarile UE sa aiba deficit bugetar care sa nu depaseasca 3% si gradul de indatorare sa nu depaseasca 60% din PIB - n. r.) a fost incalcat de Germania si Franta; ce credibilitate mai au acum sa impuna altora masuri de austeritate? Totusi, vorbim despre altceva, o tara care si-a ascuns datoria publica, care a trait cumva pretinzand ca obligatiunea greaca e acelasi lucru ca o obligatiune germana sau franceza. A fost un fel de echilibru, de faliment coordonat. Noua ne convenea ca lumea sa creada ca ei pot rambursa pentru ca UE va interveni si va salva tara de la faliment, iar pe de alta parte celorlalti le convenea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro