Economistul care a inventat coniacul "made in Bistrita". Secretele retetei vinarsului ardelenesc facut "in casa"

Economistul care a inventat coniacul

In inima Bistritei, la doi pasi de centrul istoric, gasim o bautura celebra in lume, adjudecata de francezi. Petru Brendea este fascinat de aceasta bautura de decenii bune, prima data avand ocazia sa vada cum se face coniacul in satul Herina, judetul Bistrita-Nasaud, locul sau de bastina, populat in mare parte de sasi. El a avut nevoie de mai bine de 25 de ani sa afle secretele coniacului si inca mai considera ca are de invatat. ARTA PRODUCERII CONIACULUI, TRANSMISA NEPOTULUI DE 25 DE ANI Cel care il ajuta momentan pe Petru Brendea si cel care cel mai probabil va duce mai departe aceasta pasiune este Cristi Ardelean, nepotul de 25 de ani al economistului. Pentru a rezolva problema, au inceput sa inlocuiasca vinul cu distilat din vin, care, pe langa faptul ca rezista drumurilor lungi, ocupa si mai putin spatiu, intrucat din 1.000 de litri de vin se obtin doar 70-80 de litri de distilat.

acum 107 luni (6 Jun 2015)

In inima Bistritei, la doi pasi de centrul istoric, gasim o bautura celebra in lume, adjudecata de francezi. Coniacul nu este adus de pe meleaguri straine, ci este facut chiar aici, de catre Petru Brendea, un economist de 73 de ani. Petru Brendea este fascinat de aceasta bautura de decenii bune, prima data avand ocazia sa vada cum se face coniacul in satul Herina, judetul Bistrita-Nasaud, locul sau de bastina, populat in mare parte de sasi.

"Pe ulita mea, din 72 de case, 8 erau de romani, restul de sasi. Numele de vinars a fost dat tot de sasi, provenind de la nemtescul "weinbrand".

Economistul a ocupat de-a lungul timpului functia de director economic la mai multe firme si institutii din Bistrita-Nasaud, incheindu-si activitatea in 2005 la Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, unde a fost sef de compartiment control si audit. In biblioteca sa gasim ultimele aparitii din domeniu, dar si carti de prin anii 1930.

Aproape 25 de ani, Petru Brendea a facut coniac pentru consum propriu. Cantitatea produsa este una mica, ajungand la doar cateva sute de litri pe an, iar licoarea magica ajunge inclusiv in cateva localuri cu staif din centrul Bucurestiului.

Increderea in aceasta bautura a fost mare inca de la inceput, astfel ca vinarsul produs in Bistrita-Nasaud a fost luat sub aripa distribuitorului Vinexpert.

De asemenea, sub forma de cadou, bautura ce ia nastere in inima Bistritei, a ajuns pe mai toate continentele. Ultima data a ajuns in Africa de Sud, fiind oferita de catre un medic roman cuiva de acolo in anul 2012. "A PORNIT DINTR-O PLACERE DE A FACE CEVA SI A LASA CEVA IN URMA MEA"

Petru Brendea spune ca initial privea coniacul ca pe o pasiune, un hobby, nu ca pe o activitate care ar putea vreodata sa-i aduca vreun beneficiu financiar.

"Am plecat de la un hobby si am ajuns pana la urma la dambla. A pornit dintr-o placere de a face cev... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro