Economist la Banca Mondiala explica de ce 250.000 de romani ar fi dispusi sa se mute la Cluj in urmatorii 5 ani

Economist la Banca Mondiala explica de ce 250.000 de romani ar fi dispusi sa se mute la Cluj in urmatorii 5 ani

Cluj-Napoca, Bucuresti, Timisoara - acesta este topul oraselor in care s-ar muta romanii, conform unui chestionar realizat de Banca Mondiala la nivel national in perioada martie - aprilie 2017 pe un esantion reprezentativ national de 1.250 de persoane. In cazul de fata, trecand peste patriotismul local (Marcel Ionescu-Heroiu este originar din Cluj-Napoca-nr.), trecand peste faptul ca pe toti indicatorii Clujul ar fi meritat sa castige, e bine totusi ca a castigat Timisoara pentru ca pun un pic de presiune si pe administratia locala, pe mediul cultural de aici sa se miste si sa faca performanta. Dar ca un punct de comparatie, 15 .000 de oameni care lucreaza in sectorul asta, daca-i compari numa cu firma Apple care are vreo 120.000 de angajati iti dai seama ca e greu sa spui ca Clujul este Silicon Valley-ul Europei. Pe de alta parte, ar trebuie sa sustinem extinderea UE, din motive pragmatice - daca Ucraina si Moldova intra, noi nu vom mai fi periferia Europei, beneficiile sunt clare pentru noi, iar din punct de vedere filosofic, faptul ca noi am fost ajutati de altii ar trebui sa fie un imbold pentru noi sa gandim precum au gandit tarile din Vest cand ne-au lasat pe noi in UE.

acum 35 luni (15 May 2017)

Cluj-Napoca, Bucuresti, Timisoara - acesta este topul oraselor in care s-ar muta romanii, conform unui chestionar realizat de Banca Mondiala la nivel national in perioada martie - aprilie 2017 pe un esantion reprezentativ national de 1.250 de persoane. 18% dintre respondenti au sustinut ca se gandesc sa se mute din localitatea in care traiesc acum. Chestionarul a relevat ca circa 250.000 de oameni vor sa se mute la Cluj in urmatorii 5 ani. Bineinteles pentru asta trebuie sa aiba loc de munca, locuinta si asa mai departe", a precizat economistul.

Economistul de la Banca Mondiala, Marcel Ionescu-Heroiu, autorul studiului - "Orase Magnet: Ce pot face orasele romanesti pentru a fi mai atractive pentru oameni" - care a fost prezentat la final de saptamana la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul UBB, a explicat intr-un interviu pentru "Adevarul" care este explicatia acestui top. Intrebati de ce s-ar muta in orasele mentionate, respondentii au pus pe primul loc calitatea vietii, cu exceptia Bucurestiului, unde cel mai mult a contat locul de munca. Cluj-Napoca se afla pe primul loc in chestionarul privind orasul in care s-ar muta romanii, respondentii aratand ca cel mai important element pentru ei in ceea ce priveste alegerea facuta este calitatea vietii? Faptul ca exista implicare civila, ca exista miscari, grupuri, oamenii se asociaza si incearca sa rezolve problemele comunitatii impreuna este unul dintre atuurile orasului. Miscari ca Salvati Rosia Montana au pornit de aici, miscari ca Fabrica de pensule, care pe partea artistica au devenit foarte cunoscute; Care credeti ca sunt prioritatile pe care un primar de oras precum Clujul, Timisoara sau Bucurestiul ar trebui sa le aiba in vedere? Oamenii vor sa traiasca in orase care sa arate ca in Vest, cu drumuri bine intretinute, troturare bine intretinute, verdeata cladiri cu fatade curate, lucruri simple si de bun simt; La nivel strategic, economic trebuie sa fii foarte activ implicat si agresiv pe atragerea de i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro