Economia mondiala intra in zona de turbulenta

Care sunt temerile concrete Desi prin comunicatul comun al ministrilor de Finante care s-au reunit in China se dau asigurari ca "tarile UE sunt bine pozitionate" pentru a contracara "de maniera dinamica" eventualele repercusiuni economice si financiare ale iesirii Marii Britanii din spatiul comunitar, G-20 inclusese un posibil Brexit printre "amenintarile" asupra economiei mondiale inca inainte de rezultatul votului britanicilor, in urma cu trei luni.

acum 55 luni (25 Jul 2016)

Pentru noi, efectele ar putea fi scaderea comenzilor si, implicit, a exporturilor, cu repercusiuni asupra locurilor de munca, dar si diminuarea investitiilor.

Votul dat de britanici pentru a se desprinde de blocul comunitar pune sub semnul intrebarii evolutia economiei mondiale. La randul sau, Fondul Monetar International (FMI) a redus previziunile de crestere a economiei mondiale pentru 2016 si 2017, avertizand ca incertitudinile prelungite legate de Brexit ar putea duce la o incetinire si mai drastica a cresterii.

Tara noastra nu va fi ferita de efectele pe care votul britanicilor le va avea asupra evolutiei economiei globale. "Tot ceea ce tine de investitiile straine, de miscarile de capital ramane sub semnul intrebarii. Tara noastra este considerata ca avand un risc mai ridicat decat alte tari din regiune, avem si multe lipsuri in mai multe domenii, cum ar fi infrastructura, si de aceea nu sunt foarte sigur ca investitiile acelea din Europa ar veni neaparat in Romania. De aceea, pentru restul anului exista motive de ingrijorare", avertizeaza Aurelian Dochia.

La randul sau, Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), spune ca apar primele efecte ale referendumului din Marea Britanie, resimtite si in tara noastra. Adica, este clar ca Brexit-ul a ridicat niste probleme pentru investitori, care asteapta sa vada ce se intampla, fiindca au un volum de comezi cu Marea Britanie despre care nu stiu in ce conditii se vor mai face. Pe de alta parte, nu e sigura nici piata chineza, care are si ea tot felul de trepidatii. Exista motivatii geopolitice care afecteaza si Romania, care la productia industriala este legata de ceea ce exporta altii.

Care sunt temerile concrete

Desi prin comunicatul comun al ministrilor de Finante care s-au reunit in China se dau asigurari ca "tarile UE sunt bine pozitionate" pentru a contracara "de maniera dinamica" eventualele repercusiuni econom... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro