Echinoctiul de primavara, ziua cand natura reinvie. Ce ritualuri au loc pe 20 martie, de ce se aprind focuri uriase

Echinoctiul de primavara, ziua cand natura reinvie. Ce ritualuri au loc pe 20 martie, de ce se aprind focuri uriase

Astfel, daca solul si timpul permit, se pot insamanta culturile din prima epoca: graul si orzoaica de primavara, mazare, lucerna, trifoi, borceag, cand temperatura in sol ajunge la 3-6 grade Celsius, iar la temperatura de 6 grade se pot planta cartofi", spun specialistii de la Directia Agricola Calarasi. Durata zilei va fi in continua crestere Dupa "Martisor", "Babe" si "Mosi", dupa "zapada mieilor", cand calendaristic deja am pasit in anotimpul primaverii, desi luna martie se dovedeste a fi destul de capricioasa, ne apropiem de momentul echinoctiului de primavara, ce marcheaza inceputul primaverii astronomice.

acum 91 luni (16 Mar 2017)

Specialistii in Etnografie si Folclor spun ca in vechime se aprindeau focuri pentru "a arde" iarna si a renaste, prin caldura, spiritul primaverii.

"Se crede ca focurile si rugaciunile sfintilor ajuta la depasirea momentului crucial al echinoctiului, inclinand favorabil echilibrul dintre lumina si intuneric. Cu prilejul echinoctiului se sarbatoreste si pornirea plugului, moment consacrat in mai toate culturile lumii, indiferent de religie", spun specialistii.

Incep lucrarile in camp

De altfel, in martie sunt programate toate lucrarile de primavara la camp si in gospodarii, semn ca natura reinvie.

Inca din primele zile ale lunii, gospodarii incep lucrul in curte si la camp: se curata livezile si gradinile si tot in aceasta luna se scot stupii de la iernat.

"In luna martie, in functie de caracteristicile meteo ale perioadei, se declanseaza insamantarea culturilor de primavara. Astfel, daca solul si timpul permit, se pot insamanta culturile din prima epoca: graul si orzoaica de primavara, mazare, lucerna, trifoi, borceag, cand temperatura in sol ajunge la 3-6 grade Celsius, iar la temperatura de 6 grade se pot planta cartofi", spun specialistii de la Directia Agricola Calarasi.

In emisfera sudica, toamna astronomica

Incepand din 20 martie, durata zilei fata de cea a noptii va fi in continua crestere pana la data de 21 iunie, cand va avea loc solstitiul de vara, potrivit site-ului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Astfel, ziua va fi egala cu noaptea si va creste pana la solstitiul de vara.

Cand Soarele se afla in acest punct, numit punct vernal, el descrie miscarea diurna in lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determina, la data respectiva, egalitatea duratei zilelor cu cea a noptilor, indiferent de latitudine.

Durata zilei va fi in continua crestere

Dupa "Martisor", "Babe" si "M... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro