Echinoctiu la Sarmizegetusa Regia. De ce ii atrage "Stonehenge-ul Romaniei" pe pasionatii de fenomene astronomice
Incepand de la aceasta data, durata zilei fata de cea a noptii va fi in continua crestere, iar cea a noptii in scadere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc momentul solstitiului de vara.
Vechile temple si sanctuare din Sarmizegetusa Regia au fost in Antichitate locuri din care dacii faceau observatii ceresti, potrivit unor istorici ca Hadrian Daicoviciu, iar misterele lor continua sa atraga pasionatii fenomenelor astronomice.
Echinoctiul de primavara a fost, in ultimii ani, o zi de intalnire a turistilor din intreaga tara, dornici sa se relaxeze in cetatea dacica. Anul trecut, in zilele din prejma echinoctiului, peste 400 de turisti au venit la Sarmizegetusa Regia, iar unii dintre ei au declarat ca nu au ratat in ultimii ani vizita fostei capitale a Daciei, cu aceasta ocazie.
"La momentul echinoctiului de primavara Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera australa a sferei ceresti in cea boreala. Cand Soarele se afla in acest punct, numit punct vernal, el descrie miscarea diurna in lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determina, la data respectiva, egalitatea duratei zilelor cu cea a noptilor, indiferent de latitudine. La latitudinile tarii noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45?, aceasta cifra reprezinta ti valoarea medie a inaltimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii.
Incepand de la aceasta data, durata zilei fata de cea a noptii va fi in continua crestere, iar cea a noptii in scadere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc momentul solstitiului de vara. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro