Ecaterina Varga, femeia care a ajuns la Viena pentru viata taranilor romani. Tradata de Andrei Saguna, a infundat puscaria si a murit intr-o saracie lucie
In tinerete a fost obligata de parinti sa se casatoreasca cu un bancher din Austria, dar Ecaterian nu s-a supus si a fugit de acasa. A scris zeci de petitii adresate guvernului Transilvaniei de la Sibiu, dar si multe memorii pe care le-a sustinut ca un adevarat avocat la Curtea de la Viena. Patru ani de temnita grea Dupa arestare, Ecaterina Varga a fost inchisa la Aiud si la Alba Iulia, timp de patru ani, intre anii 1847-1851, fara a exista macar un proces in care sa se poata apara.
Ecaterina Varga s-a nascut in 22 august1802 in satul Harmeag, din Brasov, intr-o familie de tarani liberi maghiari. In tinerete a fost obligata de parinti sa se casatoreasca cu un bancher din Austria, dar Ecaterian nu s-a supus si a fugit de acasa.
Singura impotriva sistemului
Desi era o femeie singura, Ecaterina nu s-a temut niciodata sa isi duca propriile batalii. Timp de mai multi ani s-a judecat cu un comerciant din Brasov care ii datora 631 de florini. Procesul a ajuns pana in Austria, dar in final cazul a fost clasat fara sa se dea un verdict. In perioada 1840-1847, Ecaterina Varga a sustinut si s-a implicat in lupta iobagilor din Muntii Apuseni care vroiau sa scape de sub asuprirea habsburgica. A scris zeci de petitii adresate guvernului Transilvaniei de la Sibiu, dar si multe memorii pe care le-a sustinut ca un adevarat avocat la Curtea de la Viena. Desi a reusit sa demonstreze abuzurile la care erau supusi taranii, autoritatile au decis ca este mai bine sa o reduca la tacere de teama ca o mare revolta ar putea izbucni in toata tara. Autoritatile si-au fasut un scop din prinderea si pedepsirea ei pentru ca vroiau sa o dea drept exemplu tuturor celor care ar fi indraznit pe viitor sa se opuna regimului. A fost o femeie care a uimit prin tenacitatea si ambitia ei. Daca astazi ar fi ajuns departe, in acele vremuri nu a fost privita cu ochi buni, deoarece femeile nu erau cele care aveau initiativa. Ea avea insa o viziune si a stiut inca de atunci ca asuprirea taranilor nu va duce decat la multa furie si in final la revolta. A incercat sa convinga autoritatile de acest lucru, dar la acea vreme a fost vazuta doar ca un instigator impotriva regimului.
Marea tradare din istoria romanilor
A fost tradata de Andrei Saguna, care avea sa devina ulterior mitropolit si recunoscut ca un adevarat sfant. Aceasta tradare a fost greseala vietii lui Andrei Saguna, o greseala pe ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro