Ebola creaza complicatii in Europa

In ultimele 24 de ore, la acest spital au fost admise si puse in carantina trei noi persoane care acuza simptome cauzate de Ebola, intre care si sotul infirmierei contaminate, iar autoritatile medicale au repertorizat 22 de persoane provenite din mediile sanitare care au avut contact cu infirmiera contaminata si 30 de persoane care au participat la preluarea pacientului-victima a Ebola in Spania care a sosit la 22 septembrie venind din Sierra Leone si a murit la 25 septembrie.

acum 113 luni (8 Oct 2014)

Spania a informat Bruxellesul ca cinci persoane prezinta "risc crescut" de contagiune cu virusul Ebola. UE va examina protocoalele de securitate contra acestui virus iar expertii OMS din cele 28 de state membre studiaza cauzele propagarii virusului in Spania. La Madrid, premierul Mariano Rajoy s-a angajat miercuri in fata Cortexului ca va oferi o informare transparenta asupra virusului Ebola in Spania, unde primul caz de contagiune in Europa a fost anuntat luni si a cerut cetatenilor sa-si pastreze calmul.

Criticat de Bruxelles, care a trimis un mesaj ministrului spaniol al Sanatatii "pentru obtinerea de clarificari" asupra cauzelor care au permis contaminarea, premierul Mariano Rajoy a promis ca va da "orice informatie posibila" in spiritul unei "transparente totale".

Raspunsuri au fost asteptate ieri la reuniunea saptamanala a Centrului pentru securitate sanitara, instanta europeana de coordonare si schimburi de informatii in special privind Ebola, dar purtatorul de cuvant a declarat ca in pofida cazurilor din Spania, "nu exista ingrijorare", propagarea virusului in Europa ramanand improbabila si cand masurile de securitate sunt instaurate, riscul este inlaturat.

Un incident inevitabil

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca este pregatita sa furnizeze o sustinere pentru Spania, unde autoritatile fac eforturi pentru controlul primului caz de infectie cu Ebola din Europa. Directorul OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, a declarat ca era "inevitabil ca astfel de incidente sa se produca in viitor din cauza amplorii calatoriilor din Europa spre si din tarile afectate de epidemie". In Marea Britanie, premierul David Cameron a prezidat miercuri o reuniune Cobra de urgenta care a abordat problema Ebola in Africa de Vest, unde epidemia actuala a facut ravagii in Liberia, Guineea si Sierra Leone, ucigand peste 3.400 de persoane.

Autoritatile spaniole au anuntat ca cinci persoane au fost expuse contactului "cu risc in... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro