E oficial. Presedintele nu mai poate organiza un referendum pe tema Justitiei. Eugen Nicolicea a propus modificarea Legii referendumului

E oficial. Presedintele nu mai poate organiza un referendum pe tema Justitiei. Eugen Nicolicea a propus modificarea Legii referendumului

Asa cum a scris "Adevarul" inca de ieri, Eugen Nicolicea vrea sa ingradeasca dreptul presedintelui de a organiza un referendum. De asemenea, forma propusa de Nicoloicea mai spune: "Nu se poate organiza un referendum daca textul propus pentru a fi supus referendumului tine de competenta exclusiva a Parlamentului (vezi foto 2)".

acum 86 luni (22 Mar 2017)

Asa cum a scris "Adevarul" inca de ieri, Eugen Nicolicea vrea sa ingradeasca dreptul presedintelui de a organiza un referendum. La dezbatarea organizata de Comsie Juridica, Eugen Nicolicea a prezentat un proiect legislativ privind modificarea Legii refrendumului.

Formularea actuala a legii, permite presedintelui sa declanseze un refrendum "cu privire la probleme de interes national", tot el fiind cel care decide ce e de interes national. Eugen Nicolicea vrea sa ingradeasca libertatea presedintelui si propune modificare Legii in forma urmatoare: "Nu pot face obiectul referendumului problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea" (vezi foto 1). Asadar, dupa modificarile lui Nicolicea, presedintele nu va mai putea organiza un referendum pe tema Justitiei.

"Nu cred ca trebuie sa ma banuiti de ceva subversiv la adresa presedintelui. La aceasta initiativa se lucreaza de mai mult timp, numai ca, intre timp, presdintele a anuntat ca declanseaza un referendum. Atunci eu am stopat depunerea proieuctului ca sa nu se interpreteze ca are vreo legatura cu presedintele.

Deputatul PSD sustine ca modificarile propuse de el nu se aplica la referendumul anuntat de presedintele Klaus Iohannnis. "Daca aceasta lege ar iesi maine, nu se poate aplica 12 luni de la adoptare. Problema e ca, dupa un an de la intrarea in vigoare a acestei legi, presedintele nu va mai putea cere vreun alt referendum pe tema Justitiei.

De asemenea, forma propusa de Nicoloicea mai spune: "Nu se poate organiza un referendum daca textul propus pentru a fi supus referendumului tine de competenta exclusiva a Parlamentului (vezi foto 2)".

PNL ameninta cu CCR

"PNL nu este de acord cu o modificare a Legii refrendumului. Consider ca sunt elemente de necosntitutionalitate care cu siguranta ne vor determina sa o supunem contolul de constitutionalitate",... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro