E oficial: Detinutilor li se vor scadea doar 20 de zile din pedeapsa indiferent cat scriu
Guvernul a adoptat, marti, ordonanta de urgenta prin care detinutilor li se scad 20 de zile din pedeapsa, inclusiv in cazul pedepselor contopite, indiferent de numarul lucrarilor stiintifice sau al inventiilor realizate, urmand ca actul normativ sa intre in vigoare la 31 august. Fata de modul in care au fost interpretate anterior dispozitiile sau fata de ceea ce s-a intamplat, nu cred ca ar fi bine sa se acorde mai mult de 20 de zile fata de asemenea chestiuni", a declarat Augustin Lazar, ieri, la finalul sedintei de plen a CSM.
Guvernul a adoptat, marti, ordonanta de urgenta prin care detinutilor li se scad 20 de zile din pedeapsa, inclusiv in cazul pedepselor contopite, indiferent de numarul lucrarilor stiintifice sau al inventiilor realizate, urmand ca actul normativ sa intre in vigoare la 31 august. Raluca Pruna a propus ca indiferent de numarul de carti scrise, persoanele aflate dupa gratii sa primeasca un bonus de 20 de zile. In schimb, CSM a sustinut ca detinutii ar trebui sa beneficieze de o reducere de 20 de zile din pedeapsa pentru fiecare carte scrisa.
Potrivit Ordonantei de Urgenta, adoptata aseara, in afara de modificarea articolului privind bonusul pentru cartile scrise, s-a mai introdus un articol privind procedura elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate de detinuti. Potrivit noului articol, caracterul stiintific al lucrarilor elaborate de catre detinuti este stabilit de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), cu sprijinul logistic al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI).
Abia dupa validarea caracterului stiintific al lucrarii, respectiv brevetarea inventiei, Comisia pentru liberare conditionata, ia la cunostinta de acordarea caracterului stiintific, respectiv brevetarea inventiei, si verifica respectarea procedurii de elaborare. "Pe durata elaborarii de lucrari stiintifice sau de inventii pot fi desfasurate activitati lucrative, fara ca acestea sa se suprapuna si fara ca, insumata, durata desfasurarii tuturor acestor activitati sa depaseasca durata prevazuta in legislatia muncii!, a aratat aseara Guvernul. Fata de modul in care au fost interpretate anterior dispozitiile sau fata de ceea ce s-a intamplat, nu cred ca ar fi bine sa se acorde mai mult de 20 de zile fata de asemenea chestiuni", a declarat Augustin Lazar, ieri, la finalul sedintei de plen a CSM.
La randul lui, procuror... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro