DW: Tot ce trebuie sa stii despre alegerile din Germania

Germanii care traiesc in strainatate, dar care s-au aflat de la varsta de 14 ani pentru o durata de cel putin 3 luni fara intrerupere in ultimii 25 de ani pe teritoriul Republicii Federale, se pot prezenta de asemenea la urne, doar ca in multe cazuri trebuie sa se ocupe singuri din vreme de includerea lor pe o lista electorala. Mai intai se repartizeaza landurilor federale in functie de numarul de locuitori minimum de mandate parlamentare stabilit, in prezent la 598. Dar deoarece candidatii care pot obtine asa-numite mandate directe - 299 la numar - pot primi de asemenea un fotoliu parlamentar, e posibil ca un partid sa detina mai multe locuri in Bundestag decat numarul stabilit prin cel de a doua optiune a electoratului. Acestia sunt candidatii care nu obtin un mandat direct si cei de pe listele electorale propuse de partidele politice, care se situeaza in urma votului pe pozitiile cele mai de jos.

acum 62 luni (23 Sep 2017)

Scrutinul este organizat din patru in patru ani, daca legislativul nu se autodizolva, si are loc duminica sau intr-o zi de sarbatoare. Ziua este stabilita de presedintele federal, de regula la propunerea cancelarului, potrivit Deutsche Welle.

Toti cetatenii germani care au implinit 18 ani au dreptul de a vota. Daca au domiciliul in Germania, primesc din timp o instiintare de la biroul electoral. Germanii care traiesc in strainatate, dar care s-au aflat de la varsta de 14 ani pentru o durata de cel putin 3 luni fara intrerupere in ultimii 25 de ani pe teritoriul Republicii Federale, se pot prezenta de asemenea la urne, doar ca in multe cazuri trebuie sa se ocupe singuri din vreme de includerea lor pe o lista electorala.

Anumiti cetateni isi pot pierde dreptul la vot sau nu pot face uz de acesta. E vorba de cele aproximativ 200.000 de persoane, aflate in permanenta sub supraveghere, inainte de toate oameni cu dizabilitati psihice.

Aproximativ 61,5 milioane de germani isi pot exercita dreptul la vot la alegerile parlamentare din acest an. La alegerile din 2013, aceasta a fost de 71,5 la suta. Alesi pot fi cetatenii germani, care au implinit varsta de 18 ani, cu exceptia celor care se afla intr-o clinica psihiatrica sau au fost condamnati la peste un an de detentie. Daca cineva doreste sa se prezinte ca independent, trebuie sa dispuna in propria circumscriptie electorala de cel putin 200 de sustinatori si nu poate candida decat acolo.

Cei mai multi voteaza in sectiile de votare. Voluntarii din aceste sectii au grija ca alegatorii sa nu completeze decat un singur buletin de vot, si totodata ca acestia sa nu fie influentati sau impiedicati in exercitarea dreptului de a alege. Asa de pilda, in apropierea sectiilor de vot nu e permis sa se faca reclama vreunui partid. Cine nu poate veni la sectia de votare, are posibilitatea de a vota prin corespondenta. Se voteaza de fiecare data in secret, un amanunt foarte important pentru autorit... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro