DW: Politica de comunicare a lui Klaus Iohannis. Unde procedeaza corect si unde greseste presedintele

DW: Politica de comunicare a lui Klaus Iohannis. Unde procedeaza corect si unde greseste presedintele

> In esenta, raspunsul poate fi rezumat prin doua fraze: "Sa ne vedem fiecare de treaba" si "Preocuparea mea este sa fac ceea ce am spus ca fac". E adevarat ca fostii admiratori ai lui Traian Basescu ar prefera o actiune autoritara si lipsita de respect fata de forme, dar totusi ceea ce ii reproseaza lui Klaus Iohannis pare a fi, in primul rand, faptul ca ignora sentimentul urgentei. Stilul traditionalist, pe care si noi il preferam si care acorda institutiilor intreaga lor importanta, ar pretinde ca presedintele sau, dupa caz, purtatorul sau de cuvant sa comunice mai ales in cadrul conferintelor de presa.

acum 94 luni (1 Apr 2015)

>

In esenta, raspunsul poate fi rezumat prin doua fraze: "Sa ne vedem fiecare de treaba" si "Preocuparea mea este sa fac ceea ce am spus ca fac".

Or, pe durata intregii campanii electorale, Klaus Iohannis tocmai acest lucru promisese: sa ramana in limitele stricte ale Constitutiei, sa adopte o pozitie sobra si echidistanta, urmand cu rabdare si perseverenta ideile sale de reforma. Postarile de pe facebook, desi corecte, ar fi intarziate, ceea ce le scade, daca nu anuleaza, valoarea. In fine, mai sunt si aceia care deplang austeritatea stilului, preferand mai multa incisivitate, culoare si efervescenta polemica, dar chiar si ei par preocupati, in primul rand, de promptitudine. E adevarat ca fostii admiratori ai lui Traian Basescu ar prefera o actiune autoritara si lipsita de respect fata de forme, dar totusi ceea ce ii reproseaza lui Klaus Iohannis pare a fi, in primul rand, faptul ca ignora sentimentul urgentei. Si nu vorbim despre urgenta in sens constitutional ("stare de urgenta", "ordonanta de urgenta"), ci in sens pur temporal.

Televiziunea este prima care a declansat aceasta cursa frenetica pentru actualitate, reusind sa realizeze transmisiuni ale unor evenimente neprogramate si aflate in curs de desfasurare.

Or, reactia politica rapida nu este preocupata de continut in primul rand, ci de viteza, ea cauta, altfel spus, sa se inscrie in ritmul mediatic, devenind ea insasi ubicua si simultana. De aici, succesul tweet-ului, care pare sa dea masura profesionalismului in politica. Daca nu reactionezi primul dupa comiterea unui atentat inseamna ca, in secret, esti macinat de indoieli si paralizat de rationamente tulburi.

Aceasta este lumea in care traim si este evident ca politicianul nu mai este un om de reflectie, ci unul de reactie rapida.

Dar modul acesta de a face politica instraineaza politica de terenul ei propriu. Politica are ierarhii exprimate prin institutii (presedintele e seful statului, c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro