DW: Frica, panica, orbirea si sminteala sunt sfetnici rai. Germania si Europa au nevoie de curaj, calm si luciditate

DW: Frica, panica, orbirea si sminteala sunt sfetnici rai. Germania si Europa au nevoie de curaj, calm si luciditate

Si sa se felicite ca au intrat ori reintrat in Bundestag si ca, desi le-au cedat populistilor medalia de bronz in competitia pentru statutul de a treia forta politica germana, au obtinut mici plusuri de voturi si de mandate in cel mai mare Bundestag din cate s-au ales vreodata. In ticneala si cacofonia generala provocate de socul anemierii decisive a stangii democrate, de ampla alunecare spre dreapta si spre nationalism a electoratului german, prea putini inteleg insa ca in cauza nu e defel doar Merkel si establishmentul berlinez. In consecinta, tot mai multi se arata mefienti fata de o presa relativista, anticapitalista, neomarxista si corecta politic, perpetuu concilianta fata de islamism radical si fata de terorism, ca si fata de politicienii pe care-i sustine.

acum 36 luni (25 Sep 2017)

Nici bataia sora cu moartea luate de primele doua clasate din randul partidelor si nici infrangerea administrata democratiei prin accesul in Bundestag al primului partid populist de dreapta din istoria postbelica a Germaniei nu le-a muiat unora imbatosarea. Sub imperiul triumfului si al vanitatilor umflate de magnitudinea seismului iscat in clasa politica, AfD risca sa urmeze traiectoria altor formatiuni de acelasi gen. Care pornesc mai totdeauna de undeva, de la centru-dreapta, spre a se radicaliza apoi progresiv, a-si elimina fondatorii si moderatorii si a esua in extremism pur si dur.

De vreme ce SPD a obtinut mai putine sufragii decat oricand, din 1949 incoace, Schulz a estimat pe buna dreptate, dupa scrutin, ca electoratul s-a saturat de marea coalitie.

In plus, cele aproape 13 la suta obtinute de AfD indica faptul ca peste 87 la suta din germani nu i-au ales pe populisti. Si ca deci dracul nu e chiar atat de negru pe cat il zugravesc extremistii. Sigur, e de inteles ca sefa executivului se ascunde dupa deget iar liderii micilor partide nu prea au chef de noi stradanii dupa o campanie grea. Si sa se felicite ca au intrat ori reintrat in Bundestag si ca, desi le-au cedat populistilor medalia de bronz in competitia pentru statutul de a treia forta politica germana, au obtinut mici plusuri de voturi si de mandate in cel mai mare Bundestag din cate s-au ales vreodata. De vreme ce SPD a obtinut mai putine sufragii decat oricand, din 1949 incoace, fostul sef al PE a estimat pe buna dreptate, dupa scrutin, ca electoratul s-a saturat de marea coalitie, cea intarind intotdeauna extremele si ca i-a mazilit partidul de stanga in opozitie.

In ticneala si cacofonia generala provocate de socul anemierii decisive a stangii democrate, de ampla alunecare spre dreapta si spre nationalism a electoratului german, prea putini inteleg insa ca in cauza nu e defel doar Merkel si establishmentul berlinez.

Ca un identic record electoral negat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro