DW: E doldora de securisti tara care se da de-a tumba pe beton ca sa distreze versiunea teleormaneana a papusii Barbie

DW: E doldora de securisti tara care se da de-a tumba pe beton ca sa distreze versiunea teleormaneana a papusii Barbie

Nonsalanta acestei excluderi transante imi pare, daca am inteles-o bine, inrudita cu a penalilor (sau infractorilor) corifei politici postcomunisti, care, aflati la a cincea nevasta si a enspea amanta, distribuie cu maxima naturalete certificate de ortodoxie, garantii de buna purtare sexual-heterodoxa, ateste de romanitate si chezasii de familie traditionala, pe langa apeluri la mitinguri antiprogresiste cu participarea a milioane de oameni. Iar apoi demonstreaza si in prezent ca nu are treaba cu Romania de vreme ce, invitata la targul de carte de la Leipzig, cu Romania invitata de onoare, a prezentat si interpretat cu un atasament vibrant, versurile romanesti ale romancei Ada Milea, pe care tot ea le-a tradus din limba lui Eminescu in cea a lui Goethe.

acum 53 luni (25 Apr 2018)

>

Valorile i se tot scurg, care-ncotro, spre vest ca-n comunismul pur si dur. De securisti, in schimb, e doldora tara care, in centenarul unirii, se da de-a tumba pe beton, ca sa distreze versiunea teleormaneana a papusii Barbie, conducand natiunea la ordinul si cheremul sefului ei de partid. Unul care, desi "a colaborat" cu Securitatea, e interzis, vai, sa fie numit colaborator, conform newspeak-ului impus, odios, societatii romanesti, de legislatorii restaurationisti de pe malurile Dambovitei.

Alaturi de alti academicieni plamaditi din aceeasi faina, insul, un nationalist afirmand ca ar fi devenit "aproape un delict sa-ti iubesti tara", se arata "ingrijorat" nu de coruptia endemica si acuta, la varf, care se lateste vertiginos in Romania, amenintandu-i democratia, aliantele si viitorul. Nici de aruncarea in aer a reperelor ei morale, prin protejarea oculta, timp de decenii, a politiei politice comuniste si a turnatorilor ei nespasiti. Ci se arata, chipurile "alertat" de imaginare "actiuni indreptate direct impotriva statului si poporului roman".

Care, plasat marginal, intr-o lume pe cale de globalizare, in raport cu universul cultural anglo-saxon, duce o lupta pentru supravietuire culturala tot mai grea.

Firesc ar fi, ca, in centenarul unirii, natiunea sa-si inlesneasca misiunea, invatand din trecutul ei saracit de elite inadecvate, prin includeri de neaveniti si academicieni securisti si prin excluderi de valori autentice.

Ar fi fost de invatat si din pataniile generatiei lui Eugen Ionesco.

Sub Ceausescu, "cine ma defaima, isi dovedea dragostea de tara", reliefa, intr-un interviu acordat ziarului german FAZ, laureata Premiului Nobel pentru Literatura, Herta Muller.

Era, stim bine, trista epoca a autorilor rinocerizati refuzand confratilor lor evrei, de expresie romana, ca Blecher, Peltz sau Mihail Sebastian, o definitie a culturii nationale, care sa le dea dreptul de a se considera scriito... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro