DW, despre tensiunile dintre Washington si Berlin: Germania trebuie sa-si urmareasca mai ferm ca niciodata propriile interese

DW, despre tensiunile dintre Washington si Berlin: Germania trebuie sa-si urmareasca mai ferm ca niciodata propriile interese

Mai mult decat atat, presedintele Trump a scos la iveala si "instrumentele sale de tortura", amenintand cu taxe vamale protectioniste suplimentare la importurile de automobile. Divergentele de opinie la capitolele democratie si drepturile omului sunt cunoscute, chiar si in plan economic parerile fiind extrem de diferite. La Washington, Heiko Maas a vorbit de interesele de securitate ale Germaniei in dosarul iranian si de cele comerciale in chestiunea taxelor vamale. Dar Germania nu poate spera ca Beijingul, ca de altfel nici Washingtonul, sa arate empatie si sa tina cont de interesele sale.

acum 18 luni (25 May 2018)

Cancelara Angela Merkel s-a bucurat de o primite fastuoasa la Beijing: covor rosu, concordanta in fata presei si un prim cadou din oficiu. China a anuntat ca va reduce taxele vamale la importurile de automobile. O stire buna pentru campioana mondiala la export, Germania, si insemnata piata importatoare de automobile, China.

In SUA, ministrul federal de Externe, Heiko Maas, a avut parte de o primire opusa celei pregatite sefei executivului german in China. Partenerii americani de dialog nu au dat nici cel mai marunt semn de bunavointa. Mai mult decat atat, presedintele Trump a scos la iveala si "instrumentele sale de tortura", amenintand cu taxe vamale protectioniste suplimentare la importurile de automobile. Un atac direct la economia germana - nicidecum primul de acest fel.

Si atunci ce-i de facut? Sa intoarca spatele agresivei Americi si sa se indrepte intru totul spre tara in plina dezvoltare si binevoitoare, China? Parteneriatul cu SUA e prea strans si prea important, pentru Germania chiar relevant sub aspectul sistemului de valori. Cancelara si ministrul ei de Externe au subliniat recent la Washington importanta relatiilor transatlantice: istoria comuna, legaturile culturale, parteneriatul in cadrul NATO, in planul politicii de securitate.

Germania se considera indreptatita moral in calitatea de "partener de nadejde", atragand atentia asupra valorilor comune si a promisiunilor reciproce din ultimii ani: multilateralism, comert liber, respectarea drepturilor omului. Concret fiind vorba de acordul cu Iranul, regulile OMC si de protectia climei. De aceea, Heiko Maas a reiterat la Washington pozitia comuna a UE in aceste chestiuni. Si pentru a semnaliza ca Germania isi respecta cuvantul si ca nu e singura pe aceasta pozitie.

China si Rusia de partea UE

Poposind la Beijing, Angela Merkel a intreprins astfel o vizita la un aliat in aceste chestiuni. China si Rusia sunt de partea UE in ce priveste respectarea a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro