DW, despre scandalul transplanturilor: E corect ca cei cu bani sa-si poata cumpara ani buni de viata, iar ceilalti sa fie nevoiti sa accepte moartea?

DW, despre scandalul transplanturilor: E corect ca cei cu bani sa-si poata cumpara ani buni de viata, iar ceilalti sa fie nevoiti sa accepte moartea?

> Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a surprins bine esenta scandalului privitor la transplantul renal: "Sute sau mii de romani au murit pe lista de asteptare, sperand probabil intr-o minune. (...) Regulament pentru alocarea organelor inca nu exista, desi eu am cerut-o in calitate de ministru din nou in scris iar controalele din 2016 au aratat cat se poate de clar ca drepturile pacientilor sunt calcate in picioare, ca banul sau faima sunt de prea multe ori monede de schimb pentru viata...". Potrivit legislatiei adoptate in acelasi an si completata in 2014, "prelevarea se poate face fara consimtamantul membrilor familiei daca, in timpul vietii, persoana decedata si-a exprimat deja optiunea in favoarea donarii, printr-un act notarial de consimtamant pentru prelevare si inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule, conform modelului de formular aprobat prin ordin al ministrului Sanatatii".

acum 31 luni (9 Jan 2018)

>

Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a surprins bine esenta scandalului privitor la transplantul renal: "Sute sau mii de romani au murit pe lista de asteptare, sperand probabil intr-o minune. (...) Regulament pentru alocarea organelor inca nu exista, desi eu am cerut-o in calitate de ministru din nou in scris iar controalele din 2016 au aratat cat se poate de clar ca drepturile pacientilor sunt calcate in picioare, ca banul sau faima sunt de prea multe ori monede de schimb pentru viata...".

Vlad Voiculescu admite onest, in ciuda indignarii sale, ca sute sau mii de romani au trait gratie clinicii de la Cluj, desi numai in virtutea faptului ca au platit sume exorbitante. Si iata acum problema morala, care transpare din comentariul de mai sus: e corect ca cei cu bani sa-si poata cumpara ani buni de viata, iar ceilalti sa fie nevoiti sa accepte moartea?

Doctorul Voiculescu precizeaza de asemenea ca nu exista in Romania un regulament pentru alocarea organelor, ceea ce face ca practica medicului Lucan sa nici nu fie cu adevarat ilegala. De altfel, el este investigat pentru alte fapte, colaterale, cum ar fi bunaoara banuiala unei tentative de crima si deturnarea de fonduri. Asadar, problema este de natura morala, iar intrebarea este daca noi oamenii de azi, romani, germani, americani etc.

Pentru ca este vadit ca, in toate planurile vietii, cei cu bani isi asigura privilegii si ca, odata ce marea iluzie comunista s-a destramat, lumea pare, in linii mari, sa se fi consolat cu ordinea capitalista a banului, care ar fi chiar capatul si implinirea istoriei. Transplantul de organe e doar un caz limita al privilegiilor obtinute cu ajutorul banilor, care incep cu educatia copiilor si se incheie desigur cu sofisticate tratamente de sanatate. Ca sa nu mai vorbim de dinti, subiect care a facut cariera in Romania gratie unui eseu polemic al unui scriitor reputat. Dar de fapt este emblema saracului de oriunde, care isi ordoneaza altfel ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro