DW: Daca in primii ani de dupa 1989 asistam la nationalism grobian, astazi am alunecat in extrema in care patriotismul insusi pare ceva suspect

DW: Daca in primii ani de dupa 1989 asistam la nationalism grobian, astazi am alunecat in extrema in care patriotismul insusi pare ceva suspect

"Mica" si "marea" unire s-ar referi doar la cantitate si nu la importanta istorica, caci la 1859 se uneau doua provincii relativ mici (Moldova era oricum injumatatita de la 1812), pe cand la 1918 se unea Regatul (cu ambele principate reunite) cu Transilvania, dar si cu Basarabia si Bucovina. Daca in primii ani de dupa 1989 asistam la nationalism grobian, iar sentimentul politic parea caracterizat de sloganul "Nu ne vindem tara", astazi am alunecat in extrema cealalta in care patriotismul insusi pare ceva suspect si in care milioane de oameni nu viseaza decat la emigrare.

acum 30 luni (19 Feb 2018)

Istoricul Lucian Boia confirma inca o data acest lucru atunci cand vestejeste un cliseu jurnalistic pe cale de raspandire: "Nu mai vreau sa aud, dar voi auzi in continuare, pentru ca s-a raspandit, prostia asta penibila Mica Unire. (...) Generatii intregi au stiut ca e Unirea Principatelor si ca atunci s-a facut Romania, la 1859, numindu-se cativa ani inca Unirea Principatelor, fiindca Marile Puteri nu acceptasera numirea de Romania" (Ziare.com). Dar nu pentru ca noua formulare ar tulbura niste obisnuinte de limbaj, ci pentru ca opozitia dintre "Mica Unire" si "Marea Unire" modifica perceptia asupra evenimentelor istorice. Daca asa vrem sa fie, una mica si alta mare, as face o rocada si as spune ca Marea Unire e unirea de la 1859". "Mica" si "marea" unire s-ar referi doar la cantitate si nu la importanta istorica, caci la 1859 se uneau doua provincii relativ mici (Moldova era oricum injumatatita de la 1812), pe cand la 1918 se unea Regatul (cu ambele principate reunite) cu Transilvania, dar si cu Basarabia si Bucovina. Totusi, un istoric nu poate gandi in termeni cantitativi, caci o natiune nu este niciodata o simpla aditionare de populatii si teritorii. Multa vreme, in timpul regimului comunist si dupa aceea, lumea evita sa vorbeasca despre rege si aproape uitase ca Romania fusese de la 1881 un regat. Ca sa nu se spuna "Unirea Transilvaniei cu Regatul Romaniei" (sau a Basarabiei etc.) se spunea pur si simplu Marea Unire, formula cuprinzatoare si generica.

Dar este posibil ca in ultimele doua decenii sa fi intervenit si grija de a ocoli sintagma "Romania Mare" din cel putin doua motive. In primul rand, ca sa nu para o forma de simpatie fata de C.V. Insusi cuvantul "revizionist" suna negativ in discursul politic si istoriografic romanesc, caci este asociat mai ales cu revendicarile ungurilor, ca sa nu mai spunem ca celalalt termen, "iredentist", suna chiar si mai rau din acelasi motiv.

In realitate, termenul terre irredente utilizat pentru prim... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro