Dusmanul lui Vladimir Putin: "Doamna de Fier" a Lituaniei este criticul neobosit al Rusiei

Dusmanul lui Vladimir Putin:

Dalia Grybauskaite, presedinta Lituaniei, nu este impresionata de Rusia, tara vecina care are 144 de milioane de cetateni, fiind de peste 40 de ori mai mare decat statul ei de la Marea Baltica, dar si capabilitati nucleare. "Chiar de la inceput, Grybauskaite a ales jurnalistii cu care a dorit sa comunice, cei care nu i-ar pune intrebari dificile", spune Marius Laurinavicius, analist senior la Centrul de Studii est-europene de la Vilnius. Arturas Racas, editor al portalului de stiri faktai.lt, are un verdict si mai dur: "In ultimul an, Grybauskaite a reusit sa instige isterie la adresa Rusiei si rusilor, si cred ca acest lucru a contribuit foarte mult la divizarea societatii si la discriminarea rusilor si polonezilor din tara".

acum 96 luni (25 May 2015)

Dalia Grybauskaite, presedinta Lituaniei, nu este impresionata de Rusia, tara vecina care are 144 de milioane de cetateni, fiind de peste 40 de ori mai mare decat statul ei de la Marea Baltica, dar si capabilitati nucleare. Ea a declarat sus si tare ca trupele ruse sunt prezente in estul Ucraina si ca o racheta ruseasca a doborat vara trecuta avionul de pasageri apartinand Malaysia Airlines, noteaza "Politico" intr-un portret al liderului lituanian. Primul presedinte al Lituaniei cu doua mandate consecutive Ea l-a comparat pe Vladimir Putin cu Iosif Stalin si cu Adolf Hitler, a denumit Rusia "un stat terorist" si a avertizat ca agresiunea Moscovei "se poate propaga de-a lungul Europei si chiar mai departe". In timp ce restul NATO se plange de Putin si isi exprima, verbal, sustinerea fata de Ucraina, Grybauskaite s-a dus mai departe: in ciuda furiei Rusiei, ea a promis, anul trecut, in noiembrie, arme presedintelui ucrainean Petro Porosenko.

Presedinta Lituaniei a promis arme lui Petro Porosenko pentru a se apara de agresiunea ruseasca FOTO AP Dalia Grybauskaite a castigat anul trecut al doilea mandat la presedintie cu o majoritate confortabila, avand o platforma anti-Kremlin. Astfel, ea a devenit primul presedinte de cand Lituania si-a obtinut independenta fata de Uniunea Sovietica, in 1991, care sa castige doua mandate consecutive. "Doamna de Fier" din statele Baltice Peste hotare, Dalia Grybauskaite este cunoscuta drept "Magnolia de Fier", sau "Doamna de Fier", dar aceste etichete dezvaluie totusi foarte putine despre liderul lituanian, noteaza publicatia "Politico". "Grybauskaite raspunde, pur si simplu, opiniei publice", declara pentru "Politico" fostul premier lituanian Andrius Kubilius, care sugereaza ca politicile dure implementate de ea, dar si limbajul politic acid, risca sa agraveze situatia si sa provoace un raspuns rusesc impotriva Lituaniei. Grybauskaite, 59 de ani, a fost comisar european si nu a fost membru al niciunui partid politic inca de la... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro