Dusmaniile dintre scriitori. Eminescu, despre Macedonski: "un negustor literar". Eugen Barbu si Zaharia Stancu se turnau unul pe celalalt la Ceausescu

Dusmaniile dintre scriitori. Eminescu, despre Macedonski:

Daca ar fi sa plecam de la Eminescu, trebuie sa spunem ca si geniul poeziei romanesti a avut conflicte dure in viata sa cu literati puternici ai vremii. "Actele aceste de flagelare le voi repeta de cate ori voi avea sa lovesc in instinctele bastarde ale acelor straini, romanizati de eri de alalta eri, cari privesc toate in tara aceasta de . In paranteza fie spus, rasfatatul Adrian Paunescu - altminteri un talent nativ de raritate pe "ogorul" literelor romane - a beneficiat de ambele favoruri: 60 000 de lei de la Fondul Literar (5 salarii minime pe economie pentru 5 muncitori, timp de 1 an) si o bursa in America timp de 1 an", sustine jurnalistul Radu Borcea, bloger Adevarul.

acum 62 luni (29 Mar 2015)

Daca ar fi sa plecam de la Eminescu, trebuie sa spunem ca si geniul poeziei romanesti a avut conflicte dure in viata sa cu literati puternici ai vremii.

Eminescu nu rata nicio ocazie in ziarul Timpul sa i-o serveasca lui Macedonski, legandu-se si de originea sa sarbeasca.

"Actele aceste de flagelare le voi repeta de cate ori voi avea sa lovesc in instinctele bastarde ale acelor straini, romanizati de eri de alalta eri, cari privesc toate in tara aceasta de . Unul abia sfarseste liceul, vine sa vanda maruntisuri si suliman la Bucuresti, ii merge rau o negustorie si s-apuca de alta: negustoria literara", scria Eminescu in Timpul.

Intr-o insemnare dintr-un manuscris Eminescu ii ironizeaza dur pe rivalul sau: "Dac-ar exista o inaintare absoluta in omenire -- un spor real de puteri -- atunci Homer ar trebui sa fi fost un magar si Macedonski un geniu -- pe cand tocmai contrariul e adevarat."

O epigrama scrisa de Macedonski in anul in care Eminescu se imbolnaveste, 1883, avea sa se intoarca ca un bumerang impotriva poetului de origine sarba.

Ca urmare a epigramei, Macedonski a fost izolat nu numai de societate, ci de intreaga lume literara, cu consecinte extrem de drastice, care l-au aruncat in saracie, intrucat nu mai putea publica nicaieri.

Liviu Rebreanu, invidiat pentru succesul sau

Un alt mare scriior roman care a avut parte de dusmani a fost Liviu Rebreanu, mai cu seama in perioada de director al Teatrului National din Bucuresti.

Este de notorietate scandalul pornit de doi dintre gazetarii de frunte ai anilor 1930, Pamfil Seicaru si Nichifor Crainic, care dezvaluiau aspecte nefericite din viata scriitorului Rebreanu, care ar fi avut un dosar penal in tinerete.

Se spune ca Rebreanu, care era si presedinte al Societatii Scriitorilor din Romania, a refuzat sa aloce din... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro