Dupa victoria de la Rakka, Trump anunta o era de tranzitie spre pace in Siria. Raspunsul critic si ironic al Moscovei

Dupa victoria de la Rakka, Trump anunta o era de tranzitie spre pace in Siria. Raspunsul critic si ironic al Moscovei

Victoria de la Rakka, obtinuta datorita unei aliante dominate de kurzi si sprijinului oferit ei de coalitia internationala anti-SI, condusa de Statele Unite, anunta "o noua faza" in Siria, a adaugat liderul de la Casa Alba. Ministerul Apararii de la Moscova considera totodata ca Washingtonul exagereaza importanta strategica a caderii Rakka, calificand acest oras din nordul Siriei drept "provincial", minor in comparatie cu Deir ez-Zor (est), unde Statul Islamic este supus unei ofensive a trupelor regimului de la Damasc si a armatei ruse.

acum 33 luni (22 Oct 2017)

Presedintele american a anuntat o noua era in Siria dupa alungarea jihadistilor din cadrul Statului Islamic (SI) din Rakka, unde acestia din urma au instaurat acum trei ani capitala "califatului" lor.

"Odata cu eliberarea capitalei Statului Islamic, precum si a celei mai mari parti a teritoriului sau, sfarsitul califatului Statului Islamic este aproape", a apreciat Donald Trump intr-un comunicat difuzat sambata seara de Casa Alba.

Victoria de la Rakka, obtinuta datorita unei aliante dominate de kurzi si sprijinului oferit ei de coalitia internationala anti-SI, condusa de Statele Unite, anunta "o noua faza" in Siria, a adaugat liderul de la Casa Alba.

"Vom evolua rapid spre o noua faza in care vom sprijini fortele locale de securitate, vom reduce violenta in Siria si vom pune in aplicare conditiile pentru o pace durabila, pentru ca teroristii sa sa nu se mai reintoarca si sa ameninte securitatea noastra comuna", subliniaza el.

"Impreuna cu aliatii si prietenii nostri, vom sprijini negocierile diplomatice care vor pune capat violentei, vor permite revenirea refugiatilor la casele lor in conditii de securitate si vor conduce la o tranzitie politica" in Siria, insista Trump.

Sapte runde de negocieri cu privire la viitorul politic al Siriei au avut loc la Geneva, in Elvetia, si toate au esuat. Un proces de negocieri a fost deschis in paralel la Astana, in Kazahstan, sub egida Rusiei, Iranului si Turciei, soldandu-se cu definirea unor zone de "dezescaldare" sub influente straine. Moscova: Rakka are soarta Dresdei

Insa Rusia a criticat aspru astazi bombardamentele desfasurate la Rakka de coalitia anti-SI, apreciind sa sunt "barbare" si aduc aminte de cele lansate asupra Dresdei in februarie 1945. red.) ras de pe fata pamantului de bombardamentele americane si britanice", a reactionat Ministerul rus al Apararii, ironizand apoi "declar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro