Dupa Tunisia, jihadistii comit carnagiu in Yemen
La summitul franco-italian de la Caen de sambata, oficialii din cele doua tari au abordat un subiect preocupant - amenintarea jihadistilor ce opereaza in Libia care ataca de acum tarile vecine, asa cum s-a petrecut in Tunis, la muzeul Bardo (21 morti) si in Yemen (142 morti). Atacurile din Yemen au vizat in mod coordonat locuri de cult in zi de vineri, ziua rugaciunii si par sa fi fost destinate sa faca maximum de victime civile si sa loveasca spiritele, ca o vointa de acelerarea a sectarizarii conflictului din tara. Este vorba de un risc ce se amplifica datorita faptului ca teroristii pot profita de drama umana reprezentata de afluxul miilor de refugiati din Siria, Yemen si Eritreea, care, de luni de zile se revasa asupra coastelor sudice ale Europei, fara ca guvernele implicate, italian sau grec, sau responsabili ai UE sa gaseasca un mod de a evita aceasta maree.
La summitul franco-italian de la Caen de sambata, oficialii din cele doua tari au abordat un subiect preocupant - amenintarea jihadistilor ce opereaza in Libia care ataca de acum tarile vecine, asa cum s-a petrecut in Tunis, la muzeul Bardo (21 morti) si in Yemen (142 morti).
Statul Islamic a revendicat intrarea sa pe scena yemenita cu atentate care au lasat in urma 142 de morti in Sanaa, vineri. Profitand de anarhia ambianta si de un resentiment antisiit printre sunniti, SI castiga teren asupra Al Qaeda. Atacurile sinucigase de vineri contra moscheilor din Sanaa, frecventate de credinciosi si de militiile siite huthi (care controleaza total de la finele lui februarie capitala yemenita) s-au soldat cu 142 morti si 351 raniti.
Carnagiul a intervenit 48 ore dupa atacul de la muzeul Bardo din capitala Tunisiei, unde au fost ucisi 20 turisti straini si un tunisian, de asemenea revendicat de SI, dand impresia unei campanii coordonate de gruparea extremista. Yemenul este in pragul razboiului civil cu un teritoriu rupt in doua - nordul, controlat din septembrie de huthi, sustinuti de Iranul siit, si sudul, dominat de dortele aliate ale presedintelui Abd Mansur Hadi, apropiat de Arabia Saudita.
Statul Islamic, care a inlocuit Al Qaeda in Siria si in Irak dupa lupte fratricide in 2014, nu a fost vizibil in Yemen dar dupa ce rebelii huthi au preluat controlul capitalei si au cucerit o buna parte a tarii Al Qaeda a pierdut din credibilitate. Perpetuand carnagiul din Sanaa, SI a demonstrat ca si-a extins capacitatea de a lovi dusmanul "eretic" in ochii sai, cu mai multa violenta decat Aqpa.
Atacurile din Yemen au vizat in mod coordonat locuri de cult in zi de vineri, ziua rugaciunii si par sa fi fost destinate sa faca maximum de victime civile si sa loveasca spiritele, ca o vointa de acelerarea a sectarizarii conflictului din tara.
"Rauri de sange"
Supravietuitorii atacurilor jihadistilor contra moscheilor declara ca "sangel... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro