Dupa refuzul politicos al lui Obama de a lua in calcul Rusia la marea coalitie antijihadista, Hollande o va primi astazi pe Merkel, apoi va merge la Moscova

Dupa refuzul politicos al lui Obama de a lua in calcul Rusia la marea coalitie antijihadista, Hollande o va primi astazi pe Merkel, apoi va merge la Moscova

In pofida eforturilor diplomatice la cel mai inalt nivel ale lui Hollande, "marea coalitie" impotriva SI ramane ipotetica, deoarece, dincolo de vointa occidentala de a face un front comun impotriva organizatiei jihadiste care a revendicat atentatele de la Paris, divergentele cu Rusia si Siria persista, comenteaza AFP. Acest incident, cel mai grav de la inceputul angajarii militare ruse alaturi de Bashar al-Assad, a provocat furia liderului de la Kremlin, care a denuntat "o lovitura de cutit aplicata in spate" de "complicii teroristilor".

acum 56 luni (25 Nov 2015)

In pofida eforturilor diplomatice la cel mai inalt nivel ale lui Hollande, "marea coalitie" impotriva SI ramane ipotetica, deoarece, dincolo de vointa occidentala de a face un front comun impotriva organizatiei jihadiste care a revendicat atentatele de la Paris, divergentele cu Rusia si Siria persista, comenteaza AFP.

"Suntem cu totii francezi", s-a exprimat, in franceza, presedintele american in cursul unei conferinte de presa la Casa Alba. Insa intalnirea Obama-Hollande nu a fost urmata de un anunt important, cei doi aliati limitandu-se sa pledeze pentru intensificarea schimburilor de informatii.

Prima deplasare in strainatate a lui Hollande de la atentatele din 13 noiembrie (130 de morti si 350 de raniti) arata ca exista inca dificultati in ajungerea la un consens in dosarul sirian. In plus, deplasarea lui Hollande la Washington a fost afectata de doborarea unui avion de lupta rusesc la granita dintre Siria si Turcia, tara membra NATO.

Acest incident, cel mai grav de la inceputul angajarii militare ruse alaturi de Bashar al-Assad, a provocat furia liderului de la Kremlin, care a denuntat "o lovitura de cutit aplicata in spate" de "complicii teroristilor". Intr-o conversatie telefonica, Barack Obama si presedintele turc Recep Tayyip Erdogan au convenit asupra "necesitatii dezamorsarii tensiunilor", potrivit liderului de la Ankara.

Subliniind vointa comuna a celor doua tari de a intensifica atacurile aeriene si de a largi raza lor, atat in Irak cat si in Siria, Hollande a reiterat ca Franta nu va interveni la sol dar va continua sa "sprijine fortele locale".

Avioane de lupta Rafale plecate de pe portavionulul francez Charles-de-Gaulle pozitionat in estul Mediteranei au atacat marti un centru de comandament al Statului Islamic din Tal Afar, la vest de orasul irakian Mosul. Schimbare strategica

Comunitatea internationala a rela... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro