Dupa ce a ramas fara politisti cu experienta, Carmen Dan vrea sa anuleze pensionarea "timpurie"

Dupa ce a ramas fara politisti cu experienta, Carmen Dan vrea sa anuleze pensionarea

Ce deficit de personal are MAI Aproximativ 7.200 de angajati din structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), s-au pensionat de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii septembrie, deficitul de personal ajungand la 20.000 de oameni. Dintre cele aproape 7.200 de pensionari, 4.000 au fost de la Politia Romana, 1.100 de la Jandarmerie, 700 de la Politia de Frontiera, 680 de la Pompieri, iar restul de la alte structuri ale MAI. Potrivit MAI, in 2015 au fost angajati 1.700 de oameni si s-au pensionat 3.000, in timp ce in 2016 au fost angajati 5.000 de oameni si s-au pensionat 12.500, iar in 2017 s-au facut 5.300 de angajari si au iesit la pensie 8.000 de oameni, dintre care 7.200 cu drept la pensie.

acum 55 luni (21 Nov 2017)

Valul de pensionari care a lasat structurile Ministerului de Interne fara personal din Politie, determina autoritatile sa recurga la masuri disperate. Ministrul de Interne, Carmen Dan, si-a pus toti politistii in cap dupa ce a anuntat ca vrea abrogarea textului de lege privind pensionarea politistilor la 44 sau pana in 49 de ani.

Asta desi in urma cu numai cateva luni ministrul ii asigura pe politisti ca nu se va atinge de legea privind varsta de pensionare a personalului de la Interne. Acum, spune ca masura este necesara, pentru ca in mai putin de 2 ani, mii de politisti si-au depus dosarele de pensie, iar sistemul duce lipsa acuta de oameni.

Criterii diferentiate de pensionare

Sindicalistii din MAI recunosc ca pensionarea vremelnica lasa sistemul fara cei mai buni specialisti, care mai pot munci ani buni. Au plecat oameni cu experienta, oameni din structuri in care abilitatile nu se dobandesc in scoala de ofiteri, in care vechimea, experienta, dar si cursurile de pregatire ulterioare sunt esentiale.

De ce pleaca politistii cu experienta

Pe de alta parte, Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), sustine ca legea ar trebui modificata astfel incat sa nu se permita pensionarea timpurie a unor ofiteri superiori care stau in birou si au numeroase privilegii. Trebuie sa corecteze legea si sa elimine posibilitatea ca cei din cadrul MAI, gen Cornel Gabriel Ciocoiu sau Alina Popescu sa se pensioneze la 40 de ani, cu 14-15.000 de lei pensie. Asta e problema de fond, nu majorarea varstei de pensionare din Legea 223", spune Dumitru Coarna. "Varsta standard de pensionare a politistului este de 60 de ani. Daca sunt cumulate o serie de conditii de munca speciale, se poate ajunge la 47 de ani.

O meserie mai "intelectualizata"

La randul lor, sociologii afirma ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro