Dumitru Uta, doctorul fara arginti care a refuzat sa iasa din inchisoare: "Unde pot fi eu mai mult de folos: aici sau afara?"

Dumitru Uta, doctorul fara arginti care a refuzat sa iasa din inchisoare:

Pentru convingerile sale legionare, medicul Dumitru Uta, nasust in anul 1916, a fost condamnat la ani grei de inchisoare, trecand pe rand prin temnitele comuniste din Poarta Alba, Gherla si Aiud. Dupa ce l-a vindecat de tifos pe un director al inchisorii din Aiud, a devenit un om foarte respectat si avea voie sa iasa din inchisoare ori de cate ori dorea pentru a aduce medicamente.

acum 49 luni (22 Jun 2016)

Pentru convingerile sale legionare, medicul Dumitru Uta, nasust in anul 1916, a fost condamnat la ani grei de inchisoare, trecand pe rand prin temnitele comuniste din Poarta Alba, Gherla si Aiud. Dupa ce l-a vindecat de tifos pe un director al inchisorii din Aiud, a devenit un om foarte respectat si avea voie sa iasa din inchisoare ori de cate ori dorea pentru a aduce medicamente. El reusi sa aduca doua geamantane de medicamente, dar admirabilul doctor Uta nu se multumea cu atat. Cerea de la altii, imprumuta, ducea inapoi, alerga mereu, dar ducea tuturor ceva. Cerea celor de acasa sa aduca astfel de carti". A refuzat sa iasa din inchisoare La randul sau, parintele Atanasie Stefanescu spune despre medicul Uta ca, la un moment dat, s-a pus problema sa fie eliberat pentru buna purtare, insa el a raspuns: "Unde pot fi eu mai mult de folos: aici sau afara?" "A fost unul dintre sfintii temnitelor romanesti, un adevarat doctor fara de arginti. Era un om cu o profunda credinta in Dumnezeu si o mare daruire fata de semeni. Tinea cu evlavie post si dadea celorlalti bucatica de carne, care se intampla sa vina mai totdeauna miercurea si vinerea. Fusese lasat de Dumnezeu si cu un bun chip: inalt, cu ochii albastri, cu o mica chelie si mustata tunsa scurt." Era nepoata contabilului inchisorii Aiud, a carei copii fusesera ingrijiti de medicul arestat. Dupa 20 de ani, cand el s-a eliberat, cei doi s-au casatorit, iar medicul a primit un post de medic intr-un catun. La scurt timp a devenit foarte indragit de oameni. Pentru ca nu primea niciodata nimic de la oamenii pe care ii trata, satenii au gasit totusi o cale de a-i multumi si ii puneau in gradina cate o traista plina cu fructe. Dupa eliberare, lui Dumitru Uta nu i s-a dat voie sa sustina ultimele examene pentru a-si lua diploma de medic, cererile fiind respinse de Ministerul Invatamantului, dar nici sa urmeze cursurile Institutului Teologic din Bucuresti. 9 din Bucuresti, sectia Neurologie II, pe postul de asistent medical, nea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro