Dulceata, ridicata la rang de arta: cum sa faci din faci din orice fruct sau leguma deliciosul preparat

Dulceata, ridicata la rang de arta: cum sa faci din faci din orice fruct sau leguma deliciosul preparat

De meserie, Severina Marcu (55 de ani) este laborant chimist, insa spune ca modul sofisticat in care imbina legumele, fructele, zaharul si cateva zeci de secrete nu au legatura cu aceasta profesie. In fiecare an, de primavara devreme si pana in iarna, gospodina prepara sute de borcane din cele aproximativ 55 de sortimente de dulceata, de la cele clasice, de capsuni, gutui, visine, trandafir, cirese amare, fragi, pana la cele de ardei iute, ceapa rosie (ambele potrivite in special la preparatele din carne la gratar), corcoduse verzi, patlagele, dovleac turcesc, morcovi, telina, rubarba, salcam etc.

acum 69 luni (29 Aug 2016)

De meserie, Severina Marcu (55 de ani) este laborant chimist, insa spune ca modul sofisticat in care imbina legumele, fructele, zaharul si cateva zeci de secrete nu au legatura cu aceasta profesie.

Locuieste de cand se stie la Brebu, o localitate din Prahova aflata de 10 km de Campina, unde, in trecut, Matei Basarab a ridicat o frumoasa curte domneasca. Acum, femeia este statistician medical la spitalul din Campina si, dupa ce se intoarce de la serviciu, cu capul plin de cifre, se apuca nu de o telenovela turceasca, ci de dulceata, indeletnicire pe care a mostenit-o de la bunica si mama. Dulceata din Brebu a ajuns, la un moment dat, sa fie atat de multa cantitativ, incat mai multe gospodine din comuna au considerat ca este momentul sa faca din ea un brand. Si ne-am dat seama ca avem foarte multe fructe din care facem dulceata!", explica Severina Marcu modul in care au ajuns cateva femei si o administratie gospodara sa faca un festival care, de sase ani, aduce la Brebu turisti inclusiv din Bucuresti.

Foto Sortimente de dulceata inedite

Ineditul festivalului vine din faptul ca la el participa doar gospodine din Brebu si satele invecinate, femei care, la fel ca Severina Marcu trudesc un an intreg pentru a umple camara cu dulceturi pe care le expun apoi si le vand la festival. Si, daca la inceput, oferta era formata in principal din sortimentele clasice si "vedeta" locala, dulceata din fructe de soc, acum, tarabele te plimba, prin arome, pe toate meridianele pamantului.

Combinatii inedite de legume si fructe

"Dupa ce vin de la munca, cea mai mare placere este sa ma apuc de dulceata. Poate parea ciudat, insa dulceata de castravete cu banane este delicioasa, la fel si cea de visine cu seminte de floarea soarelui sau de soc cu menta", explica femeia.

In fiecare an, de primavara devreme si pana in iarna, gospodina prepara sute de borcane din cele a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro