Duelul judiciar, metoda sangeroasa prin care se facea dreptate in Clujul medieval. Lupta se dadea intre asasini platiti
Trei ani mai tarziu, la 8 decembrie 1362, un numar aproximativ 30 de oraseni din Cluj au atacat manastirea benedictina de la Cluj-Manastur, cu scopul de a-l captura si a-l ucide pe un anume Paul, nobil de Suceag, un mai vechi inamic al lor. In raportul judelui nobiliar care reflecta acest eveniment este descris cu lux de amanunte armamentului folosit, cu aceasta ocazie, de clujeni: acestia erau "echipati asemeni cavalerilor", cu sulite si lanci, cu scuturi, camasi de zale, platose si manusi de fier. Pentru a scapa de el, chinteoanii au angajat doi luptatori platiti, Stefan de Silivas si Stefan, fiul lui Petru, care l-au provocat la lupta pe Deme si l-au omorat in ziua de 6 decembrie, de Sfantul Nicolae.
"Clujul a fost, probabil, cel mai agitat si mai turbulent dintre orasele Transilvaniei medievale. In momentul transformarii sale in oras regal, Clujul era foarte diferit de celelalte localitati transilvanene care dispuneau de un statut urban. In timp ce populatia majoritatii oraselor transilvanene era alcatuita cu precadere din colonisti germani, fiind, in general, una pasnica si omogena, Clujul a fost deschis asezarii nobililor, comerciantilor sau mestesugarilor, dar si unui mare numar de aventurieri din toate categoriile sociale si din toate neamurile.
Prezenta tuturor acestora i-a oferit Clujului, in timp, o stralucire greu de egalat printre orasele Transilvaniei medievale", explica istoricul clujean Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, in volumul "Legendele Clujului". Lupta familei Stark Unul dintre cele mai indelungate si sangeroase conflicte interne s-a consumat in anii 1327-1338, el opunand doua dintre cele mai puternice "partide" patriciene din oras: pe de o parte, aceea a neamurilor lui Petru, fiul lui Felician si Bartolomeu, fiul lui Henning, iar pe de alta, aceea a neamurilor comitelui Stark, explica istoricul. In Duminica Floriilor a anului 1338, Petru si Bartolomeu, impreuna cu partizanii lor, s-au napustit cu armele asupra reprezentantilor partidei adverse si i-au taiat in bucati, in piata centrala a orasului (actuala Piata a Muzeului), pe doi dintre oamenii comitelui Stark. Astfel, la 6 noiembrie 1338, Petru si Bartolomeu au revenit in oras pe ascuns, au incendiat si au jefuit casele partizanilor comitelui Stark si i-au ucis pe cei doi fii ai acestuia. Parasind orasul cu o prada bogata, Petru si Bartolomeu s-au sustras urmaririi autoritatilor regale vreme de inca doi ani", explica Salagean.
Petru si Bartolomeu si-au constituit, in acest timp, o mica armata de aventurieri. Armata acestuia, impreuna cu ajutoarele din partea familiei Stark si a sustinatorilor acestora, au pornit o lupta crancena la portile... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro