Dudul romanesc considerat facator de minuni care apare pe Google Maps sub denumirea de "Mulbery with Icons"

Dudul romanesc considerat facator de minuni care apare pe Google Maps sub denumirea de

Dudul din comuna Plopu este batran de cel putin 400 de ani, iar in jurul lui s-a tesut zeci de legende care s-au transmis de la o generatie la alta, dar fara sa se cunoasca exact cine a fost prima persoana care i-a atribuit puteri supranaturale. Zona de langa dud urmeaza sa fie amenajata de un credincios care vrea sa ramana in anonimat "In perioada anilor 1600, Mihai Viteazu trecea cu armata spre capela de la Varbila unde se ducea cu corpul de elita, se inchina si dupa aceea se ducea la lupta.

acum 20 luni (1 Apr 2018)

Dudul din comuna Plopu este batran de cel putin 400 de ani, iar in jurul lui s-a tesut zeci de legende care s-au transmis de la o generatie la alta, dar fara sa se cunoasca exact cine a fost prima persoana care i-a atribuit puteri supranaturale.

Cea mai cunoscuta legenda pe care comunitatea locala o considera reala este cea a unui invatator tanar care a reusit sa scape de o haita de lupi ascunzandu-se intre crengile bogate ale dudului. Una dintre ele spune ca un domn invatator, prinzandu-l noaptea prin zona noastra si fiind atacat de o haita de lupi s-a rugat foarte mult pana de dimineata cand au trecut carele catre targ.

Credinciosii aduc icoane pe care le lasa intre crengile batranului dud FOTO Diana Frincu

Invatatorul ar fi povestit targovetilor a doua zi dimineata despre minunea care i-a salvat viata, asa ca din acea seara toata lumea care trecea prin fata copacului a inceput sa se inchine.

Este doar o legenda, spun cei care cred mai degraba in evenimentul istoric legat de acelasi dud de la marginea comunei Plopu.

Albu Vasile, viceprimarul localitati, spune ca in realitate acest dud a fost folosit prin anii 1600 de catre domnitorul Mihai Viteazu drept punct de reper pentru a se intalni cu ostasii sai.

Zona de langa dud urmeaza sa fie amenajata de un credincios care vrea sa ramana in anonimat

"In perioada anilor 1600, Mihai Viteazu trecea cu armata spre capela de la Varbila unde se ducea cu corpul de elita, se inchina si dupa aceea se ducea la lupta. Se zicce ca de la manastirea de la Varbila plecau doua tunele de 5-6 kilometri, care ieseau in padurile de la Podeni si Mehedinta. Au pus in el o icoana ca sa fie ea un reper pentru ostasi, ca sa stie unde sa se adune", povesteste Vasile Albu, viceprimarul comunei Plopu.

Astfel, de la locul de intalnire al ostasilor lui Mihai Viteazu, d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro