Dubiosul mormant al lui Mihai Viteazul fabricat in Teleorman. Cum au ajuns sute de oameni sa mearga deja in pelerinaj

Dubiosul mormant al lui Mihai Viteazul fabricat in Teleorman. Cum au ajuns sute de oameni sa mearga deja in pelerinaj

Manastirea Plaviceni din Teleorman, lacas religios ortodox aflat in ruina de aproape 200 de ani, a ajuns loc de pelerinaj pentru o multime de credinciosi convinsi ca aici se afla ingropat domnitorul Mihai Viteazul. "Certitudinea vine de la istoricii care au studiat lucrul acesta si noi am gasit la istoricii din vremea lui Mihai Viteazul scrieri care atesta faptul ca aceste oseminte coincid intru totul cu cele de la Campia Turzii. Capul a fost luat si plimbat prin toata Europa ca drept dovada ca a fost decapitat, trupul a ramas de izbeliste pe Campia Turzii si ingropat dupa 3 zile , macelarit, ciopartit de catre cei care luau din trupul lui cate o bucata spunand ca au puteri miraculoase. "Povestea de la Plaviceni este folclor" Istoricii resping, de asemenea, ceea ce calugarii de la Plaviceni promoveaza drept adevar incontestabil.

acum 47 luni (17 Aug 2017)

Manastirea Plaviceni din Teleorman, lacas religios ortodox aflat in ruina de aproape 200 de ani, a ajuns loc de pelerinaj pentru o multime de credinciosi convinsi ca aici se afla ingropat domnitorul Mihai Viteazul. Cum izvoarele istorice sustin ca asasinii lui Mihai Viteazul au luat parti din corp drept trofee, lipsa unor oase din schelet a reprezentat principalul argument de la care au plecat calugarii in povestea mormantului ascuns al domnitorului.

"Certitudinea vine de la istoricii care au studiat lucrul acesta si noi am gasit la istoricii din vremea lui Mihai Viteazul scrieri care atesta faptul ca aceste oseminte coincid intru totul cu cele de la Campia Turzii. Dupa ce am dat stratul de vegetatie la o parte, am descoperit osemintele", povesteste staretul Teoctist Moldoveanu. Indiciile sunt in izvoarele istorice, care spun ca asa aratau osemintele lui Mihai Viteazul de la Turda. Ruina manastirii a fost parasita aproape 200 de ani si poate de aia nu s-a gasit mai devreme trupul lui Mihai Viteazul", mai sustine staretul.

Ce spune legenda manastirii

Legenda Manastirii Plaviceni este un alt argument pe care calugarii il aduc in sustinerea teoriei potrivit careia la Plaviceni ar fi fost inmormantat Mihai Viteazul. Doamna Stanca, sotia voievodului, s-a ascuns de navalitori intr-un alun gros din padurea de la Plaviceni.

Doamna a promis ca, daca va scapa cu viata de furia turcilor, va ridica in locul alunului o manastire. S-a tinut de cuvant si a ridicat in mijlocul padurii lacas de cult cunoscut sub numele de Manastirea Alunisul. Aceeasi legenda, despre care vorbesc calugarii, spune ca dupa moartea domnitorului decapitat de turci in 1601, la Manastirea Plaviceni a fost adus, in mare taina trupul fara cap, fiind inmormantat in curtea lacasului de cult.

Aceeasi legenda, despre care vorbesc calugarii, spune ca dupa moartea domnitorului decapitat de turci in 1601, la Ma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro