"Drumul Lung spre Cimitirul Vesel" sau cum reuseste un irlandez sa promoveze, de sase ani, satul romanesc
Manifestarile se vor desfasura, potrivit informatiilor oferite de Peter Hurley, pe o pajiste din Sapanta, in mijlocul careia se va construi o scena de lemn de 80 de metri patrati pentru joc, in mijlocul careia, pe un podium, vor fi instrumentistii. Mai puteti citi: Traditiile satului romanesc, vazute de un strain: "Sunt preluate, abuzate si lasate de izbeliste" Un irlandez, cronicar prin Tarile Romane in mileniul 3: "Am scris o carte ca sa va arat cat de frumosi sunteti si ca strainii sa va inteleaga mai bine" Cum vede un strain tara noastra: "Romania nu are prieteni si din cauza clasei politice care nu poate exista fara sa-si bata joc de propriul electorat" FOTO Irlandezul care face festival pe banii lui la Sapanta
Manifestarile se vor desfasura, potrivit informatiilor oferite de Peter Hurley, pe o pajiste din Sapanta, in mijlocul careia se va construi o scena de lemn de 80 de metri patrati pentru joc, in mijlocul careia, pe un podium, vor fi instrumentistii.
Pentru ca in acest an, actiunea se deruleaza sub genericul "La umbra marelui fus", deasupra scenei va fi amplasat un fus din lemn de frasin, inalt de 5 metri, construit de mesterul popular Mos Pupaza. De acesta vor fi legati 900 de metri de panza care vor acoperi scena, ca un parasolar. De asemenea, pe tot spatiul vor fi amenajate ateliere de mestesuguri traditionale, iar Dumitru Pop Tincu, urmas al celebrului Stan Ion Patras, va initia invitatii in conceperea "crucilor vesele".
De asemenea, Vasi Postasul le va vorbi despre muzica traditionala, iar mestesugarii vor dezvalui secretele olaritului, productiei de lana, ale cioplirii crucilor din lemn, dar si detalii interesante si mai putin cunoscute despre motivele populare romanesti sau multe alte istorisiri locale. Vom avea artisti importanti in fecare zi, de la Grupul Iza si Gheorghe Turda pana la Mircea Florian, unul din initiatorii Cenaclului Flacara", spune Peter Hurley.
"In fiecare an de Sfanta Maria am amplasat o piatra de hotar, o borna, in promovarea satului romanesc. Sunt asa de incantat de conceptul nostru de anul acesta!
Cea mai grea problema in realizarea unei manifestari de o asemenea anvergura a fost partea financiara, motiv pentru care s-a apelat la sponsorizari si donatii.
"Am inteles ca e important sa sprijinim acest festival, de aceea in acestan, Consiliul Judetean Maramures a acordat o suma de 20.000 lei acestei manifestari. De altfel, in acest an s-au acordat mai multi bani pentru cultura, prin finantrea proiectelor culturale prioritare", este de parere Gabriel Zetea, vicepresedinte CJ Maramures.
Prefectu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro