Drumul din Romania pe care s-a circulat neintrerupt peste 1.500 de ani. Care este traseul complet urmat astazi de fosta "autostrada a Antichitatii"

Drumul din Romania pe care s-a circulat neintrerupt peste 1.500 de ani. Care este traseul complet urmat astazi de fosta

Pe Valea Oltului, in schimb, calea romana a fost gasita si la inaltimi de 14 metri fata de apa Oltului, pe alocuri sapata in stanca, dar si aici avea latimi de 4 - 5 metri, fata de cei 6 metri intalnti in avale. Insa toata artera, de la Dunare si pana in Transilvania, reprezinta o adevarata "Autostrada a Antichitatii", poate cea mai celebra, veche de aproape 2000 de ani, fiindca pe ea s-a circulat neintrerupt mai bine de un mileniu si jumatate, asa cum sublinia si reputatul istoric Dumitru Tudor. Calea lui Traian in trecut, Foto: Ziarul de Valcea Marele Drum Daco - Roman intalnit in documente seculare Tinand cont de trecerea timpului, asa cum transpune in informatia transcrisa prin intermediul hartilor a planurilor vechi ale Ramnicului, se poate constata cu usurinta schimbarile de nume, de evolutie a spatiului ocupat de aceasta artera de circulatie, a existentei sale pe parcursul anilor.

acum 82 luni (5 Jan 2018)

"Drumurile constituie insemnate vestigii lasate de civilizatia romana pe actualul teritoriu al Romaniei", spune Dumitru Tudor in "Oltenia Romana", unul dintre cei mai apreciati istorici specializati in perioada romana din Oltenia.

"Stim cu totii ca, ajunsi intr-o tara noua, prima grija a cuceritorilor romani era crearea arterelor de comunicatie, constructia de poduri, taierea si desfundarea codrilor, ridicarea de castre de-a lungul drumurilor. Aceste preocupari se regasesc in scenele de pe columnele lui Traian si Marcus Aurelius. Prin drumuri provincia era legata ca intr-un lant de trupul imperiului", spune istoricul Ovidiu Udrescu, care il recomanda pe arheologul Dumitru Tudor ca baza de documentare in realizarea acestui material.

Legionari romani, pe Calea lui Traian, Foto: Vtv Tv Drumul de la Dunare pana in Transilvania Drumul Oltului sau Calea lui Traian, cum a fost el denumit de popor, porneste de la Dunare si merge pana in Transilvania.

Pana la Ramnicu Valcea singura ramura, care mergea de la Romula in Transilvania, pe malul drept al Oltului, poate fi usor de urmarit. Insa, de aici pana dincolo de munti, adica pe Valea Oltului, se confunda cu drumul actual. Partial a fost distrus de Olt, de soseaua nationala si de calea ferata. Drumul sarii se continua cu calea romana suspendata, pe Valea Oltului O portiune din acest drum, intre Brancoveni si Piatra Olt, era denumita si "drumul sarii", pentru ca pe aici se duceau spre Dunare carele cu sarea extrasa de la Ocnele Mari - judetul Valcea.

Pe Valea Oltului, in schimb, calea romana a fost gasita si la inaltimi de 14 metri fata de apa Oltului, pe alocuri sapata in stanca, dar si aici avea latimi de 4 - 5 metri, fata de cei 6 metri intalnti in avale. Insa toata artera, de la Dunare si pana in Transilvania, reprezinta o adevarata "Autostrada a Antichitatii", poate cea mai celebra, veche de aproape 2000 de ani, fiindca pe ea s-a circulat neintrerupt mai bine de un mileniu si jumatate, asa cum sub... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro