Drumul catre calugarie. La 70 de ani, bunicul Dumitru a devenit parintele Dometie: "E mai importanta rugaciunea pentru nepoti decat povestile"

Drumul catre calugarie. La 70 de ani, bunicul Dumitru a devenit parintele Dometie:

Cu acordul sotiei Elena-Onita, Dumitru Patrascu a plecat la Manastirea Sfantul Prooroc Ilie Tezviteanul de la Histria, cu gandul la tatal sau care purta acest nume. Toti cei 4 copii au facut Teologia: Adrian este preot la Navodari si realizeaza emisiuni religioase, Claudia este profesoara de religie, Liliana a lucrat la biroul de presa al Arhiepiscopiei Tomisului si este lector universitar la "Ovidius", iar Madalin are o firma de amenajari interioare. Era Pastele, iar tata ne adusese pasca de la biserica, o pusese intr-un pahar cu vin si ne punea sa spunem , apoi ne dadea pasca, asemeni unui dar de mare pret. Manastirea de langa Cetatea Histria este cautata de oameni din sate departate Lumina de la mormantul sfant din Dobrogea.

acum 44 luni (5 Apr 2017)

Cu acordul sotiei Elena-Onita, Dumitru Patrascu a plecat la Manastirea Sfantul Prooroc Ilie Tezviteanul de la Histria, cu gandul la tatal sau care purta acest nume. Dupa un an petrecut aici, fratele Dumitru s-a alaturat obstei de la Manastirea Dervent, cu care pastrase legatura inca din viata de mirean. "Stiam ca acesta este visul lui, asa am crescut, cu gandul ca tata ne va lasa la un moment dat, cand vom ajunge mari, si va merge la manastire", spune Liliana Naclad, fiica lui Dumitru Patrascu. Toti cei 4 copii au facut Teologia: Adrian este preot la Navodari si realizeaza emisiuni religioase, Claudia este profesoara de religie, Liliana a lucrat la biroul de presa al Arhiepiscopiei Tomisului si este lector universitar la "Ovidius", iar Madalin are o firma de amenajari interioare.

Parintele Dometie, in sanul familiei sale Sursa foto Liliana Naclad

"Nu este usor sa-ti lasi viata de afara si sa te retragi la manastire. Mai ales pentru cei obisnuiti cu alt mod de viata, adaptarea este anevoioasa. Aici este un ritm continuu, un altfel de program, te odihnesti mai putin, ai sarcini, slujbe, trebuie sa iti gasesti locul in obste printre calugari si sa interactionezi cu credinciosii care vin la manastire pentru indrumare. Il cunosc pe Dumitru de prin '92 si mereu a fost om credincios cu iubire fata de Dumnezeu. Iar ei s-au intors singuri catre religie", arata staretul Andrei Tudor de la Manastirea Dervent. Ma uit in urma si vad ca Dumnezeu mi-a ascultat rugaciunile, iar eu trebuie sa ma tin de cuvant, sa Il slujesc cu trup si suflet, in deplina ascultare, pana la sfarsitul vietii mele", spune cu vioiciune parintele Dometie. "In viata de mirean eram apropiat de Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Constanta, m-au fascinat cantarile bisericesti, iar preotii ma mai luau cu ei la sfestanii. In concedii mergeam la Pestera Sfantului Andrei, iar parintele Sava, vazandu-ma cu drag de cele sfinte, m-a indemnat sa intru la m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro