Dronele ar putea zbura libere daca nu pun in pericol traficul aerian al Romaniei

Utilizarea dronelor ar putea fi legiferată de Codul aerian al Romaniei, care ar putea fi aprobat de Parlament in acest an, astfel incat acestea să nu pună in pericol siguranţa traficului aerian, inforemază Agerpres.

acum 49 luni (24 May 2016)

Utilizarea dronelor ar putea fi legiferată de Codul aerian al Romaniei, care ar putea fi aprobat de Parlament in acest an, astfel incat acestea să nu pună in pericol siguranţa traficului aerian, inforemază Agerpres. Prin această lege se detaliază şi se pun in practică anumite cerinţe ale utilizatorilor de spaţiu aerian. Este foarte importantă această lege, deoarece astfel noi putem realiza un serviciu de căutare şi salvare, ştim cum să restricţionăm spaţiul aerian in anumite zone şi putem asigura siguranţa aeriană", a precizat Ioan Chirea, șeful Autorităţii Aeronautice Militare, in cadrul conferinţei PRIA Aviation.

Ioan Chirea susține că, in cazul utilizării dronelor, este foarte importantă existenţa unui aviz de zbor pentru siguranţa aeriană, astfel incat aeronavele care zboară in zona respectivă să ştie că acolo sunt utilizate astfel de aparate.

"In momentul de faţă există Hotărarea de Guvern nr. Este o problemă care frămantă toate statele din Europa, iar creşterea acestor aeronave fără pilot este fără precedent, iar opinia mea este că acest sector se va dezvolta in continuare", a adăugat şeful Autorităţii Aeronautice Militare.

Chirea a fost intrebat dacă utilizarea unei drone poate reprezenta un impediment pentru un zbor comercial. "Da, atata timp cat nu se face o informare că se desfăşoară acea activitate. De exemplu, imaginaţi-vă că este planificat un zbor cu un avion ultrauşor intr-o anumită zonă şi (pilotul avionului - n.r.) se trezeşte că in zona respectivă acţionează nişte drone. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro