DROGUL ISIS. Un britanic care a primit un milion de lire de la Guvernul Blair, pentru a pastra tacerea cu privire sa la detentia la inchisoarea Guantanamo, a comis un atentat sinucigas in Mosul | FOTO + VIDEO

Guvernul Tony Blair a ajuns in vizorul opiniei publice, in această săptămană, după ce un britanic pentru care au plătit un milion de lire și care a fost inchis la inchisoarea Guantanamo, s-a aruncat in aer in orașul irakian Mosul, informează Daily Mail. Departamentul de Interne trebuie să ne explice cum de i s-a permis să părăsească țara atat de ușor, in ciuda faptului că a fost inchis alături de teroriști islamici periculoși. Milionul de lire primit de la Guvern nu l-a mulțumit pe al-Harith Daily Mail precizează că, inițial, bărbatul a cheltuit 220.000 de lire, din care și-a cumpărat o casă, după care s-a angajat ca designer. Vanătăile se vindecă după o săptămană, insă celălalt tratament te afectează pe termen lung", a spus bărbatul, care a mai precizat că oficialii americani l-au intervievat de 40 de ori, uneori și de 12 ori pe noapte. Daily Mail notează că Guvernul a acceptat să ofere aproximativ 20 de milioane de lire suspecților de terorism, care au acuzat că vor da statul in judecată.

acum 39 luni (22 Feb 2017)

Guvernul Tony Blair a ajuns in vizorul opiniei publice, in această săptămană, după ce un britanic pentru care au plătit un milion de lire și care a fost inchis la inchisoarea Guantanamo, s-a aruncat in aer in orașul irakian Mosul, informează Daily Mail. In 2002, el a fost trimis la inchisoarea Guantanamo Bay, după ce a fost prins de forțele americane in Afganistan.

La momentul respectiv, bărbatul a negat acuzațiile și a susținut că ar fi fost luat prizonier de talibani, in timpul unei vacanțe religioase in Orientul Mijlociu. Doi ani mai tarziu, după ce a ieșit din inchisoare, Jamal Udeen al-Harith a acuzat agenții britanici că ar fi știut sau că ar fi fost complici. Pentru a-i obține tăcerea, autoritățile l-au recompensat cu suma de un milion de lire, mai precizează sursa citată.

La inceputul săptămanii, insă, bărbatul a fost identificat ca autorul unui atentat sinucigaș care a avut loc in apropiere de orașul irakian Mosul. Astfel, au apărut informații potrivit cărora el lupta pentru gruparea Stat Islamic, sub numele de Abu Zakariya al-Britani. La scurt timp după atacul soldat cu moartea mai multor persoane, gruparea jihadistă a eliberat un comunicat de presă, in care l-a calificat drept "martir".

Astfel, parlamentarii britanici se declară "scandalizați" de situație. Este o insultă să ne gandim că statul i-a dat un milion de lire, doar pentru că Blair a crezut in nevinovăția lui". "Ridică intrebări serioase cu privire la asigurările date de Guvern că bărbatul nu era periculos. Este o lovitură sub centură că a primit o avere din banii plătitorilor de taxe. Departamentul de Interne trebuie să ne explice cum de i s-a permis să părăsească țara atat de ușor, in ciuda faptului că a fost inchis alături de teroriști islamici periculoși. La vremea respectivă, ministrul de Interne a insistat că nimeni care este eliberat de la Guantanamo este o amenințare la adresa securități... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro