Dreptul la sanatate, garantat prin Constitutia Romaniei

Guvernul condus de Petre Roman a luat o serie de masuri menite sa faca trecerea de la comunism la capitalism, s-a ocupat de liberalizarea pietei, de restituirea partiala a proprietatilor confiscate de comunisti, a inceput o reforma timida a mecanismelor de functionare a statului, dar a considerat domeniul sanatatii un domeniu secundar. CNAS a ramas in functiune, dar intr-o situatie noua si oarecum ciudata - raspundea de sanatatea asiguratilor, de functionarea institutiilor medicale, de achizitiile necesare, dar nu dispunea in mod direct de resursele financiare colectate de la populatie. Aceasta reducere a nivelului de contributie intr-o perioada de boom economic - asa cum s-ar putea caracteriza guvernarea Tariceanu - ridica noi semne de intrebare legate de "integrarea" bugetului CNAS in bugetul de stat… Daca au fost reduse contributiile, inseamna ca erau bani destui… Sistemul de sanatate incepe sa cheltuiasca mai multi bani. Ministrul demareaza un program - corect, principial - de evaluare a starii de sanatate a populatiei pentru care se cheltuie 150 de milioane de euro, medicii de familie sunt stimulati material, iar achizitiile de medicamente si materiale sanitare cresc vertiginos in urma eliminarii plafoanelor (sistem de limitare a achizitiilor) la medicamente in farmacii. Cu tot sprijinul Uniunii Europene si al FMI - amintesc aici "centura de siguranta", imprumutul de 20 de miliarde de euro puternic sustinut de Traian Basescu -, Romania a intrat in deriva.

acum 57 luni (28 Dec 2015)

Sfarsitul de an este un prilej de bilant. Am sa profit de acest moment si am sa ma refer in cele ce urmeaza la un fel de bilant al sistemului de sanatate vazut din singura perspectiva valida in ziua de azi: dreptul la sanatate. In lumea moderna, accesul neingradit, atentie la acest cuvant: neingradit!, la serviciile de sanatate este un drept al fiecarui cetatean. Lucrul acesta tine, dincolo de normalitatea ingrijirii sanatatii, de demnitatea unui popor! Este nevoie de decizii corecte si instrumente eficiente pentru ca accesul oamenilor la serviciile medicale sa fie conforme acestui drept.

Schema de functionare a sistemului nu ar trebui sa fie una complicata.

Unul dintre ministrii Sanatatii era de meserie contabil. Omul a inceput sa uzeze cuvantul "reforma" si a desfiintat bugetul distinct al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. A centralizat toate procesele, a adus sub controlul sau licitatiile prin care se achizitioneaza medicamente si servicii medicale, a stabilit un pachet de servicii medicale de baza cat mai redus si a introdus un concept financiar cel putin original - coplata. In epoca tratamentelor cu antibiotice orale, in Romania copiii erau tratati de infectii cu dureroasele injectii cu penicilina...

Laptele-praf pentru sugari era preparat empiric, in laboratoarele unor farmacii, aparatura radiologica iradia puternic, nimeni nu folosea pampersi, iar avorturile erau supravegheate de securitate.

Asa a fost si de aici am inceput. Dar, de bine, de rau, sistemul functiona si erau si cateva lucruri la care ar trebui sa ne gandim daca nu ar fi bine sa le punem la punct din nou si cand spun asta ma gandesc la faptul ca scolile si universitatile aveau medici generalisti si stomatologi.

Occidentul a apreciat Revolutia si curajul romanilor, iar convoaie de ajutoare au pornit dinspre Vest. O mare parte era aparatura "second-hand", dar in buna stare de functionare. Contributia acestora a fost extrem de importanta si le s... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro