Dreptate la CEDO, dupa ani de umilinte in Romania: 12.000 euro daune morale, pentru copilul care le-a murit in spital

Dreptate la CEDO, dupa ani de umilinte in Romania: 12.000 euro daune morale, pentru copilul care le-a murit in spital

De asemenea, privitor la conduita si terapia medicala a invinuitului doctor Plotogea Aurel, din actele de cercetare rezulta un indiciu extrapenal potrivit caruia nu se poate retine culpa medicala pentru medicii implicati in rezolvarea cazului Ionita Ionut", se preciza in ordonanta de scoatere de sub urmarire penala, emisa in data de 30 septembrie 2008. Sentinta CEDO Nemultumiti de decizia Parchetului de pe langa Tribunalul Braila, sotii Ionita au decis sa mearga mai departe si s-au adresat Judecatoriei Braila, care a admis plangerea impotriva ordonantei de scoatere de sub urmarire penala a dr.

acum 56 luni (16 Jan 2017)

Ionut Ionita a fost operat in 2005, la Spitalul Judetean de Urgenta Braila.

Cazul a ajuns in instanta, procesul a durat ani pentru ca, in final, medicii sa fie achitati, decizia fiind data de Judecatoria Braila in decembrie 2011 si ramanand definitiva, in mai 2012, la Curtea de Apel Galati, unde s-au respins ca nefondate recursurile declarate de familia Ionita. In iunie 2008, Comisia Superioara de Disciplina din cadrul Colegiului Medicilor din Romania a decis sa aplice celor doi medici o amenda in cuantum de 1.000 lei, pentru abatere de la buna practica medicala.

Considerand ca pedeapsa aplicata medicilor a fost prea blanda, familia Ionita s-a adresat Parchetului de pe langa Tribunalul Braila, facand plangere impotriva intregii echipe de cadre medicale care a participat la operatie - doi medici si o asistenta. Anchetatorii au inceput, insa, urmarirea penala numai fata de medicul anestezist, sub supravegherea caruia a fost transferat baietelul in sectia de Terapie Intensiva dupa ce a iesit din sala de operatie.

Dupa ce a analizat dosarul, procurorul criminalist a decis scoaterea de sub urmarire penala fata de medicul anestezist Aurel Plotogea sub aspectul infractiunii de ucidere din culpa. "S-a constatat ca invinuitul a actionat explicit si indreptat spre un scop licit si util (operatie si mentinere in viata a copilului), nefiind dovedita vreo lipsa de prevedere condamnabila, de usurinta ori nedibacie care sa fi determinat producerea rezultatului, respectiv suprimarea vietii pacientului. De asemenea, privitor la conduita si terapia medicala a invinuitului doctor Plotogea Aurel, din actele de cercetare rezulta un indiciu extrapenal potrivit caruia nu se poate retine culpa medicala pentru medicii implicati in rezolvarea cazului Ionita Ionut", se preciza in ordonanta de scoatere de sub urmarire penala, emisa in data de 30 septembrie 2008.

Sentinta CEDO

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro