Dreapta populista a pierdut alegerile, dar tine Franta prizoniera

Votul tactic impartit intre stanga si dreapta si mobilizarea alegatorilor a impiedicat Frontul National, formatiune populista antiliberala, sa castige vreuna din cele 13 regiuni ale Frantei in turul al doilea al alegerilor regionale, in pofida faptului ca formatiunea condusa de Marine Le Pen iesise in frunte in sase regiuni cu o saptamana in urma. "Orice in afara de Frontul National" a fost strigatul de lupta al partidelor mainstream de stanga (socialistii) si dreapta (Republicanii) in cadrul strategiei comune de a opri Frontul National sa castige presedintia uneia din cele 13 super-regiuni ale Frantei si a dat rezultate.

acum 80 luni (15 Dec 2015)

Votul tactic impartit intre stanga si dreapta si mobilizarea alegatorilor a impiedicat Frontul National, formatiune populista antiliberala, sa castige vreuna din cele 13 regiuni ale Frantei in turul al doilea al alegerilor regionale, in pofida faptului ca formatiunea condusa de Marine Le Pen iesise in frunte in sase regiuni cu o saptamana in urma.

"Orice in afara de Frontul National" a fost strigatul de lupta al partidelor mainstream de stanga (socialistii) si dreapta (Republicanii) in cadrul strategiei comune de a opri Frontul National sa castige presedintia uneia din cele 13 super-regiuni ale Frantei si a dat rezultate.

Aceasta tactica si un numar suplimentar de alegatori cu 3,6 de milioane au rasturnat ceea ce cu o saptamana in urma parea inevitabil. Ca alegatorii in plus au votat majoritar impotriva FN o arata faptul ca desi partidul doamnei Le Pen a obtinut cu 600.000 de voturi in plus, de la 6,2 la 6,8 milioane de voturi, ponderea sa nationala a scazut de la 27,73% la 27,36%. Chiar si asa, aproape 7 milioane de voturi este mai mult decat a obtinut Frontul National in istoria sa si o plaseaza pe Marine Le Pen drept favorita la intrarea in turul al doilea al alegeri-lor prezidentiale programate peste 18 luni. Cele doua partide traditionale si-au impartit intre ele cele 13 regiuni - sapte pentru Republicani, cinci pentru socialisti - cu un mare esec al stangii care a fost maturata de la putere dupa 20 de ani din regiunea Paris-Ile-de-France, dar nu pot rasufla usurate pentru ca amenintarea ramane intacta.

Alegerile regionale de anul acesta au demonstrat ca bazinul electoral al Frontului National este limitat si ca, daca partidele traditionale se coalizeaza, pot sa impiedice candidatul FN sa sparga bariera de 50% in orice regiune a Frantei. Procesul de "dediabolizare" a Frontului National a esuat si partidele traditionale pot continua sa mentina aceasta formatiune populista la marginea spectrului politic si sa o caracterizeze in continua... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro