Dramele din spatele gratierii. Soferul ucigas al unui olimpic va fi eliberat. Parinte: "Sunt victima a acestui proiect"

Dramele din spatele gratierii. Soferul ucigas al unui olimpic va fi eliberat. Parinte:

Un adolescent de 18 ani, olimpic, ucis in 2014 de un sofer care s-a urcat beat la volan si care, din cauza starii de ebrietate, a ajuns cu masina pe marginea unui drum din Iasi si l-a spulberat pe Cezar Botolan. Dupa ce s-a incercat tergiversarea cercetarilor penale din partea omului politic si dupa multe contestatii depuse de mine in cei patru ani de la comiterea accidentului, la Politie, Parchet si Judecatorie voi ramane cu un gust amar deoarece toate incercarile mele de a demonstra vinovatia acestui om au fost in van", ne-a spus Vasile Macovei, tatal tanarului care a murit in accidentul rutier in care a fost implicat Dobos.

acum 90 luni (20 Jan 2017)

Uciderea din culpa, infractiune intalnita cel mai des in Romania in cazul accidentelor rutiere mortale, este una dintre infractiunile pentru care, daca proiectul privind gratierea va fi adoptat, pedepsele ar putea fi sterse cu buretele. Cutuma judiciara din Romania arata ca multe dintre pedepsele acordate de judecatori pentru aceste infractiuni sunt sub cinci ani, multe cu suspendare, cuantum de pedeapsa pentru care cei care au ucis oameni nevinovati pe sosea pot scapa de pedepse. Un adolescent de 18 ani, olimpic, ucis in 2014 de un sofer care s-a urcat beat la volan si care, din cauza starii de ebrietate, a ajuns cu masina pe marginea unui drum din Iasi si l-a spulberat pe Cezar Botolan. Soferul criminal, Dan Trufin (61 de ani) a fost condamnat la 5 ani de inchisoare si se afla si in prezent in puscarie. Daca proiectul privind gratierea colectiva va intra in vigoare, el va fi pus de indata in libertate, la fel ca si alti soferi criminali aflati in situatii juridice similare.

"E foarte frustrant"

Marius Botolan ne-a spus ieri ca a lecturat proiectul de gratiere insa ca ii vine greu sa isi gaseasca vorbele pentru a-l putea comenta. In cazul uciderilor in culpa oricum se aplica de multe ori pedeapsa minima, acum se mai da si gratiere", ne-a spus Botolan.

Cezar Botolan, cel din dreapta, a fost ucis pe sosea de un sofer iresponsabil FOTO Facebook

Acesta este increzator in forta pe care societatea civila ar putea-o avea in acest caz.

Accidentul in urma caruia baiatul lui Botolan a murit a avut loc pe 2 noiembrie 2014, atunci cand olimpicul mergea alaturi de un prieten pe marginea unei sosele din Iasi. Petre Dobos, primarul comunei Rachiteni din judetul Iasi, judecat in prezent pentru un accident mortal in care victima a fost un tanar, ar putea beneficia si el de gratiere, daca eventuala sa pedeapsa va fi stabilita sub cinci ani. In 2013 am pierdut un fiu de 27 de ani... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro