Dramele colectivizarii in Bucovina: cum a fost omorat un om din cauza a doi snopi de ovaz

Dramele colectivizarii in Bucovina: cum a fost omorat un om din cauza a doi snopi de ovaz

Gheorghiu Dej, in fata valului de rascoale, pe 22 august ameninta ca regimul de democratie populara va zdrobi fara crutare orice incercare de grupare sau de rezistenta fata de masurile economice si sociale luate de partid si guvern", a relatat istoricul Cicerone Ionitoiu. In seara zilei de 5 august 1949, Amfilochie Diaconescu, un barbat din localitate, tata a doi copii, s-a intors acasa de la cosit, luand cu el in caruta doi snopi de ovaz pentru a da de mancare la pasari. Dupa o saptamana, nu mai putin de 20 de persoane au fost arestate si duse la securitate, unde au fost anchetate si torturate la securistii Karl Segal, Cantor, Frenchel Dobrota si Mihai Rusu, fiind acuzate de instigare la revolta.

acum 53 luni (20 Jun 2016)

Dramele prin care au trecut taranii in timpul colectivizarii sunt relatate de istoricul Cicerone Ionitoiu in lucrarea sa "Reprimarea rascoalelor taranesti".

"Nici o gospodarie agricola nu va putea treiera fara prezentarea carnetului de cote, iar morile nu vor macina cerealele producatorilor decat pe baza de adeverinta de predare a acestora", asa suna decretul 306 din legislatia colectarii din vara anului 1948. Cei din comuna Rogojesti, in prezent localitate din judetul Botosani, unitate administrativa aflata la mai putin de 10 kilometri de frontiera cu Uniunea Sovietica au fost primii care au trecut prin chinurile colectivizarii. La data de 31 iulie 1949, plutonierul Vargolici a fost luat la bataie de localnici.

In noaptea de 6 spre 7 august 1949, au fost arestati Dumitru Boris, Vasile Ciripaniuc, Elena Caiciuc, Vasile Cozlac, Olimpia Ioaniciuc, Gheroghe Maidaniuc si Stefan Siminiciuc. Gheorghiu Dej, in fata valului de rascoale, pe 22 august ameninta ca regimul de democratie populara va zdrobi fara crutare orice incercare de grupare sau de rezistenta fata de masurile economice si sociale luate de partid si guvern", a relatat istoricul Cicerone Ionitoiu.

Barbaria comunista si-a facut simtita prezenta si in comuna Calafindesti, aflata la circa 15 kilometri de Radauti. In seara zilei de 5 august 1949, Amfilochie Diaconescu, un barbat din localitate, tata a doi copii, s-a intors acasa de la cosit, luand cu el in caruta doi snopi de ovaz pentru a da de mancare la pasari.

Nemultumuti, a doua zi, peste 200 de tarani din Calafindesti s-au strans in fata militiei, cerand eliberarea lui Amfilochie Diaconescu, acestia considerand ca nimeni nu merita sa fie arestat pentru un snop de ovaz.

Cum firele telefonice de la primarie si militie au fost rupte, moasa comunala a fost cea care a anuntat autoritatile de la judet despre ceea ce se intampla in Calafindesti.<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro