Dramatica poveste a manastirii romanesti distruse din temelie de sapte ori, dar refacuta din propria cenusa

Dramatica poveste a manastirii romanesti distruse din temelie de sapte ori, dar refacuta din propria cenusa

Loc cu radacini adanci in istorie (izvoarele scrise atesta ca se apropie de sase secole vechime), Manastirea Carlomanesti, judetul Galati, este, cumva paradoxal, un punct de interes religios reasezat de curand pe harta spirituala a Arhiepiscopiei Dunarii de Jos. Inca trei ruinari, in secolele XVII-XVIII Sihastria va fi mentionata din nou, la sfarsitul secolului al XVII-lea, cand staret era "popa Jora", prilej cu care aflam ca asezamantul monahal trecuse prin clipe de grele cumpana, caci fusese incendiata de un trasnet la scurta vreme dupa ce fusese refacuta "de la marile stricaciuni pricinuite de pagani", dupa un raid de prada turcesc.

acum 96 luni (28 Sep 2016)

Loc cu radacini adanci in istorie (izvoarele scrise atesta ca se apropie de sase secole vechime), Manastirea Carlomanesti, judetul Galati, este, cumva paradoxal, un punct de interes religios reasezat de curand pe harta spirituala a Arhiepiscopiei Dunarii de Jos.

Trebuie luat in seama faptul ca asezamantul monahal revine in atentie dupa o renastere ce nu parea sa mai vina, de altfel una dintre foarte multele renasteri de care a avut parte - aproape sisific, dar si cu inflexiuni de legenda a pasarii Phoenix - in teribil de zbuciumata lui existenta.

Fiecare distrugere a parut sa-i puna capat existentei, insa, de fiecare data, s-au gasit oameni care sa reinnoade istoria si sa reaseze piatra de temelie, si-apoi piatra peste piatra, intru rezidire. Atestata in secolul al XV-lea

Situata intre localitatile Certesti si Carlomanesti, la 40 km nord-est de orasul Tecuci, intr-un cadru natural special (accesul se face pe drumurile judetene 251A Tecuci - Corod si 251B Corod - Certesti), Manastirea Carlomanesti este mostenitoarea, peste veacuri, a traditiilor monahale din partea de nord a judetului Galati, in care marturiile referitoare la vechi asezari sihastresti urca pana in secolul al XV-lea.

Potrivit amintitului istoric (care citeaza o serie de documente din arhivele Mitropoliei Moldovei), la 1445 domnitorul Stefan, fiul lui Alexandru cel Bun, "intareste boierului Mihail logofat si fratelui sau, postelnicul Duma, doua sate pe paraul Barzota, unde este Ciunca Stan si unde a fost Ciunca Giurgea si manastirea lui Ciunca Stan".

Atestarea documentara nu se refera asadar la ctitorie, care se pare ca este mult mai veche, ci doar la una dintre primele distrugeri ale lacasului de rugaciune, produsa de pare de unul dintre numeroasele valuri de migratie de parcurgeau sudul Moldovei in acele vremi. Desi era bine organizat pentru acea vreme (avea prisaca si fantana, luc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro