Drama sutelor de invatatori de doua ori dezradacinati dupa ruptura Basarabiei de Romania. "Am un copil de 9 luni care se ofileste pe zi ce trece"

Drama sutelor de invatatori de doua ori dezradacinati dupa ruptura Basarabiei de Romania.

Povestile invatatorilor trimisi la posturi in Basarabia, Bucovina sau in Cadrilater, care in 1940, cand aceste teritorii erau din nou rupte de tara-mama, s-au refugiat pe meleagurile natale, pentru ca unora sa li se ceara la scurt timp din nou sa plece par scenariu de film. Invatatorii Ion si Floriana Talvanoiu, alaturi de Vasile Radian, au batut arhivele, au stat de vorba cu oameni care le-au putut reda astfel de situatii, au pus informatii cap la cap si in 2016 au lansat cartea "Drama invatatorilor refugiati in judetele Olt si Romanati (1940)", aparuta la Editura Hoffman. Unii, aveau sa precizeze in 1940 in cererile prin care solicitau sa li se repartizeze un post aproape de locurile natale ca au stat in pribegie si 20 de ani. Dascalii le cereau ajutor superiorilor vorbindu-le de parintii batrani si neputinciosi, de fratii mici pe care aveau obligatia sa-i ajute, de mama vaduva etc.

acum 75 luni (8 Apr 2018)

Povestile invatatorilor trimisi la posturi in Basarabia, Bucovina sau in Cadrilater, care in 1940, cand aceste teritorii erau din nou rupte de tara-mama, s-au refugiat pe meleagurile natale, pentru ca unora sa li se ceara la scurt timp din nou sa plece par scenariu de film.

Invatatorii Ion si Floriana Talvanoiu, alaturi de Vasile Radian, au batut arhivele, au stat de vorba cu oameni care le-au putut reda astfel de situatii, au pus informatii cap la cap si in 2016 au lansat cartea "Drama invatatorilor refugiati in judetele Olt si Romanati (1940)", aparuta la Editura Hoffman. In urma studierii arhivelor au reusit sa redea fragmente din istoria zbuciumata a 156 de dascali astfel purtati de viata.

"Am un copil de 9 luni, care pe zi ce trece se ofileste"

Invatatorii si-au lasat parintii si casele in care au vazut lumina zilei si au plecat la post dupa 1920. Unii, aveau sa precizeze in 1940 in cererile prin care solicitau sa li se repartizeze un post aproape de locurile natale ca au stat in pribegie si 20 de ani. In 1940, cand Basarabia a fost din nou rupta de Romania, invatatorii au fost obligati sa plece. Distrusi de gandul ca agoniseala de-o viata o pierd ca si cum n-ar fi avut-o niciodata, si-au pus toate sperantele in cererile pe care le adresau superiorilor, rugandu-i sa fie repartizati la scoli aproape de locurile natale.

Fiecare cerere in parte dezvaluie o poveste trista, iar autorii cartii amintite au stat si le-au citit pe toate, spicuind sau facand rezumatul a peste 150, toti dascali care in 1940 au fost repartizati, in urma acelor solicitari, la scoli din judetele Olt si Romanati (astazi un singur judet, Romanati fiind anexat judetului Olt), dar nu numai. In cererea din 26 iulie 1940 mentionau ca in cei 8 ani de zile petrecuti la post s-au legat "din toata inima de vechiul pamant al lui Stefan cel Mare. Astazi loviti de crunta soarta ce a indoliat intreaga natiu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro