Drama romanului care a fost ingropat de viu pe marginea unei ape. "Bunicul a fost acuzat ca a vandut Bihorul romanilor"

Drama romanului care a fost ingropat de viu pe marginea unei ape.

Un act de o importanta deosebita pentru toti romanii si pentru Romania, la care Ioan Ciordas a luat parte, a avut loc la 12 octombrie 1918 la Oradea, cand membrii Comitetului Executiv al Partidului National Roman, Teodor Mihali, Vasile Goldis, Alexandru Vaida-Voievod, Stefan Cicio-Pop, Ioan Ciordas, Aurel Vlad, Ioan Suciu si invitatii Sever Dan, Gheorghe Popovici si Gheorghe Crisan, elaboreaza si adopta Declaratia care proclama independenta si dreptul la autodeterminare a natiunii romane din Transilvania, declaratie care, la 18 octombrie 1918 a fost prezentata de Al. Desi fata lui Ciordas era de tot desfigurata, capul si corpul mutilate de putrefactie si de apa, i-am recunoscut mustatile tunse, verigheta de pe deget, pulovarul, pantalonii, ghetele, ciorapii, lantul de aur, ceasornicul de buzunar si cheile de la casa. In ciuda perioadei grea, in anul 1977, cand s-au implinit 100 de ani de la nastere lui Ioan Ciordas, fiul sau, Ovid Ciordas Ciurdariu, a luat legatura cu academicieni si istorici, care au scos la lumina viata si lupta celui care a murit pentru ca Transilvania sa se uneasca cu Romania si a fost omagiat asa cum merita o asa personalitate, iar la mormantul sau de la Beius s-au tras salve de tun.

acum 40 luni (13 Oct 2017)

La 12 octombrie 1918 s-a semnat la Oradea, intr-o sedinta secreta, Declaratia de independenta, care proclama dreptul natiunii romane din Transilvania si Ungaria de a hotari singura asupra soartei sale. Drama prin care a trecut Ioan Ciordas, al carui nume a fost maghiarizat din Ciurdariu in timpul studiilor liceale de la Oradea, dar si a urmasilor sai, ne-a spus-o nepoata avocatului greco-catolic, Marina Gherman, de 80 de ani, care a fost de profesie economist. El a indemnat intr-o predica, tinuta in biserica de la Doba, pe credinciosi, sa-si trimita copiii la scoala confesionala si sa cumpere calendare romanesti cu sfaturi si povesti. Imediat, a fost declarat de catre ziarele "Szamos" si "Szatmarnemeti", "tradator de patrie", imputandu-i-se faptul ca-i oprea pe fiii credinciosilor de la urmarea scolilor de stat, care erau cu predare in limba maghiara. Ioan Ciordas, ii obtine achitarea, insa un proces de presa il osandeste la trei luni de inchisoare. Incepe facultatea la Academia de Drept din Oradea, unde s-a alatura miscarii studentesti condusa de Lucian Bolcas. Alaturi de alti 17 colegi a fost eliminat de la studii, fiind nevoit sa urmeze cursurile la Universitatea din Cluj unde, in septembrie 1900 si-a luat si doctoratul in drept. La 30 iunie 1902 s-a casatorit cu Viora Ignat - fiica luptatorului memorandist, avocatul Vasile Ignat din Beius, cu care a avut doi copii, Ovid si Xenia.

Ioan Ciordas A pregatit Unirea In anii care au urmat a participat activ si a organizat actiunile de pregatire a populatiei pentru realizarea Unirii. Un act de o importanta deosebita pentru toti romanii si pentru Romania, la care Ioan Ciordas a luat parte, a avut loc la 12 octombrie 1918 la Oradea, cand membrii Comitetului Executiv al Partidului National Roman, Teodor Mihali, Vasile Goldis, Alexandru Vaida-Voievod, Stefan Cicio-Pop, Ioan Ciordas, Aurel Vlad, Ioan Suciu si invitatii Sever Dan, Gheorghe Popovici si Gheorghe Crisan, elaboreaza si adopta Declaratia care proclama indep... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro